zondag 18 mei 2014

Succes op NK Benjamins

Afgelopen zaterdag werd in Culemborg voor de vijfde keer het Open NK Benjamins georganiseerd. Het toernooi is bedacht door Henk Stoop, die vond dat er ook voor hele jonge kinderen een leuk toernooi moest zijn. Het is dan ook speciaal voor kinderen tot en met 8 jaar oud. Hierdoor is het toernooi ook zeer geschikt voor kinderen die nog niet zo lang dammen.

Dit jaar hadden we maar liefst drie ijzers in het vuur: Gerard, Wouter en Indy. Gerard had er 's ochtens erg veel zin in. Hij had ontdekt, dat het voor hem het eerste toernooi zou zijn zonder Elisabeth. Hij mocht nu 'alleen' naar een groot toernooi! Maar ook Indy en Wouter hadden er natuurlijk veel zin in.
Danny, Flip, Gerard en Indy reisden samen af naar Culemborg. Wouter reisde samen met zijn ouders en zusje. Gerard en Indy konden het op de achterbank al snel goed vinden met elkaar en Flip en Danny op de voorbank ook. Het was misschien wel te gezellig, want tot twee keer toe werd er verkeerd gereden. Ondanks de TomTom. Maar gelukkig kwamen we mooi op tijd aan.

Van de lange reis was niets te merken. In de eerste ronde wonden Wouter en Gerard hun partij en speelde Indy remise. Daarna wonnen Indy en Wouter en speelde Gerard gelijk. Een prettige start, maar zoals altijd is het toernooi nog lang. Er waren nog 7 ronden te gaan en dan speelt uiteindelijk vermoeidheid ook een rol. Maar deze punten hadden we in ieder geval binnen.
In de derde ronde liep Wouter tegen een nederlaag aan tegen de jeugdige Marjory Feyt uit Wageningen. Gerard won van zijn clubgenoot Indy. Van teleurstelling was geen sprake, want meteen daarna waren ze weer vrolijk aan het spelen.
Gerard tegen Indy
 In de vierde ronde wonnen ze alledrie en toen ging het toch wat kriebelen. Waar zijn deze drie toe in staat?
In de vijfde ronde mocht Wouter aantreden tegen de favoriet uit Hoogeveen: Wilmer Oostindjer. Wouter combineerde al snel naar dam en had alles feilloos onder controle. Hij moest alleen nodig naar de WC, maar wilde eigenlijk doorspelen. Een beetje uit zijn concentratie en na een snelle zet kon Wilmer counteren. Het spannende eindspel werd ook nog eens door Wilmer in winst omgezet. Maar Wouter was heel dicht bij een stunt!

Wouter staat hier nog uitstekend tegen Wilmer(zoek de zwarte dam!)
Gerard en Indy wonnen wel. Gerard had daarmee brutaal de leiding genomen en  Indy was inmiddels opgerukt naar de 2e plaats bij de meisjes! Maar ook Wouter stond nog dicht in de buurt van het podium.
In de zesde ronde moest het gebeuren voor Gerard. Het duel tegen Wilmer Oostindjer. De coach van Wilmer had hem gewaarschuwd voor Gerard. In die partij moest hij extra zijn best doen. Dat hielp, want hij speelde een dijk van een partij. Wat Gerard ook probeerde, hij kreeg er geen vat op en moest berusten in een nederlaag.

De toppartij tussen Gerard en Wilmer
Met een punt achterstand mocht Gerard nog wel hopen op een foutje van Wilmer. Wouter en Indy hadden de draad weer opgepakt en wonnen hun partij.
Nog drie rondes te gaan en drie kanshebbers voor het podium! Dat hadden we van tevoren niet verwacht. Maar zouden ze het kunnen volhouden tot het einde?
En...is het gezellig hier? De Groningers vinden van wel!
 In de zevende ronde mochten Wouter en Gerard het uitvechten. Gerard ging de hele partij aan de leiding, maar op het laatst kreeg Wouter nog een dam en wist daarmee goed om te gaan. Hij stichtte wat verwarring bij Gerard en was dicht bij de remise. Maar de ervaring van Gerard gaf uiteindelijk de doorslag. Indy begon wat vermoeid te raken en verloor haar partij. Maar ze stond nog wel steeds 1e bij de meisjes! Maar in de achste ronde verloor ze weer, waardoor ze door drie andere meisjes werd bijgehaald. Dat beloofde dus een spannende laatste ronde te worden. Wouter toonde veerkracht door zijn partij eenvoudig in winst om te zetten. Vooral met dammen bleek hij zeer behendig te zijn. Gerard voerde de druk op Wilmer op, door weer te winnen. Wilmer stond nog steeds een punt voor, maar zou hij de druk aankunnen?

De slotronde was enorm spannend. Het had zomaar twee Nederlands Kampioenen voor onze club kunnen opleveren. Indy moest tegen een directe concurrente, Marjory Feyt. Ze speelde erg sterk en liep zomaar midden door de stelling van Marjory. Ook met de dam speelde ze heel sterk. Echter, door een klein foutje (te snel gespeeld!) verloor ze haar dam en bijna de partij. Gelukkig was de scherpte snel terug en behaalde ze nog een verdiende remise. Helaas ging hierdoor de titel naar Marjory, maar met de tweede plaats mag ze meer dan tevreden zijn!
Wouter had misschien nog een kleine kans op het podium, maar dan moest er wel gewonnen worden. Hij deed wat er van hem verwacht werd. Won zijn partij, maar dat bleek achteraf net te weinig. Maar een vierde plaats op een NK met een fantastische score is een geweldige prestatie. De beker is dan ook dik verdiend.
Gerard had in de laatste ronde geen probleem met zijn tegenstander en won snel. Daarmee legde hij de druk neer bij Wilmer. Die leek te bezwijken. Hij stond een schijf achter, maar daarna weer gelijk. Weer een schijf achter...twee schijven achter...maar het zat niet Gerard niet mee. Wilmer haalde dam en winst ook nog te winnen. Maar 2e op een NK is echt geweldig! En uiteraard zijn we ook hartstikke blij voor Hoogeveen, die weer een kampioen heeft afgeleverd. Het Noorden doet weer mee in Nederland!

De prijzen werden uitgereikt door de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond, die speciaal voor dit toernooi was afgereisd naar Culemborg.


Alle deelnemers aan het NK Benjamins
Het podium bij de jongens en meisjes

Onze toppers!

Standen op Toernooibase

Geen opmerkingen:

Een reactie posten