zondag 4 mei 2014

NK Junioren en NK Aspiranten meisjes

In de mei vakantie werd er druk gedamd. Maar liefst drie NK's stonden er op het programma.Voor een jeugdlei(ij)der is het een zware tijd. Een week lang Suzanne coachen in Katwijk, ondertussen live het NK junioren volgen in Westerhaar en op zaterdag achter het beeldscherm gekluisterd voor de uitslagen van Elisabeth. Maar uiteindelijk is het het allemaal waard!
Elisabeth behaalde een fantastische derde plaats op het NK welpen meisjes (zie verslag).
Wouter deed het uitstekend op het NK Junioren en Suzanne speelde een goed NK Aspiranten meisjes.

Voor Suzanne was dit toernooi een training voor het NK Pupillen dat eind mei wordt gespeeld. Ze was de jongste deelneemster, maar niet de enige pupil die meespeelde. Naast Suzanne deden er nog drie pupillen mee aan het aspiranten toernooi. En de jonge meiden maakten het de aspiranten knap lastig. De derde plaats was zelfs voor een pupil! Suzanne werd gedeeld vierde, samen met twee aspiranten. Een prima resultaat.
Doel van het toernooi was om eens een andere opening te spelen. We hadden met wit de 34-30 opening voorbereid en daarmee moest ze ervaring opdoen. Met zwart gingen we kijken wat de tegenstander meestal opende en dat werd voorbereid. Zo was bekend, dat Marieke Altena altijd begint met 35-30 en daar hebben we een plan voor bedacht. Uiteindelijk was het resultaat niet van belang, maar als je daarmee punten afsnoept van aspiranten, is dat mooi meegenomen!
Met 7 partijen die gemiddeld bijna vier uur duurden, heeft ze genoeg getraind voor het NK pupillen!

Wouter is nog aspirant, maar wist zich, net als vorig jaar, te plaatsen voor het junioren kampioenschap. Vooraf werd een doel van 11 punten gesteld. Dat zou haalbaar moeten zijn. Maar belangrijker dan de punten, was het spel. Elke partij er gewoon voor gaan.
Het scoreverloop was daardoor wisselvallig. Na een remise werd er drie keer op rij verloren. Soms wat onnodig, maar wel tekenend voor de strijdlust.  Daarna volgden drie overwinningen, wat natuurlijk erg knap is, als je net drie keer hebt verloren. Daarmee kwam ook weer de vierde plaats in zicht, wat recht zou geven op een WK-ticket. Dat was nog steeds mogelijk na de remise in de achste ronde. In de laatste ronde speelde Wouter een prima partij tegen Jan Groenendijk. Lange tijd was er niets aan de hand. Maar omdat Rik Hakvoort eenvoudig had gewonnen en Martijn van IJzendoorn de winst vergooide tegen Pepijn van den Brink, moest Wouter ineens winnen om vierde te worden. Daarbij werd net iets teveel risico genomen. Al deed Jan, die ook moest winnen, het ook een paar keer verkeerd. Hoewel de remise lange tijd binnen bereik lag, werd het eindspel verloren. Jan werd daarmee Nederlands kampioen en Wouter eindigde op de zesde plaats. Hij krijgt een herkansing op het NK Aspiranten!

Uitlsagen en partijen NK Junioren op Toernooibase
Uitslagen en partijen NK Aspiranten meisjes op Toernooibase
Uitslagen NK Welpen meisjes op Toernooibase

Geen opmerkingen:

Een reactie posten