zondag 18 mei 2014

Gronings Kampioenschap Sneldammen Groot Feest

Wat jaren geleden begon als een toevallig toernooi, begint een traditie te worden. Het Gronings Kampioenschap Sneldammen voor jeugd op vrijdagmiddag. Het eerste toernooi vond plaats in 2012. De verjaardag van Danny werd gecombineerd met het sneldamkampioenschap, dat toch georganiseerd moest worden. Samen met de heerlijke hapjes van Gertie bleek dat een succesformule.
Afgelopen vrijdag vond de derde editie plaats en er waren meer deelnemers dan ooit. We moesten zelfs tafels lenen van de school om iedereen een plaatsje te kunnen geven. Een luxe probleem natuurlijk. Om vijf uur stonden er 32 deelnemers aan de start. Mooi om te zien, dat er een grote delegatie uit Winschoten was. Vorig jaar waren ze nog met zijn drieeën. Dit jaar waren het er zelf 14! Daarnaast waren er nog ruim 16 ouders en jeugdleiders van de partij.
Stilte voor de storm
Dat er weer hard gewerkt wordt aan het jeugddammen is te zien aan de deelnemers in de verschillende jeugd categorieen. Groningen heeft maar 1 echte junior. Er zijn al wat meer aspiranten (4) en nog meer pupillen (7). Maar de groep van welpen is overweldigend. Daarvan waren er maar liefst 20 aanwezig! Als we deze groepen aan het dammen houden, dan hebben we over een aantal jaren in alle categorieën een grote deelname. Dat zou geweldig zijn.

Dan nu het toernooi zelf. Dat was wederom erg leuk en gezellig. Gertie had de catering weer prima in orde, ondersteund door een aantal ouders. Tijdens de partijen konden de kinderen en ouders genieten van lekkere (gezonde!) hapjes. Na drie ronden dammen was er tijd voor het hoofdmenu met Soep, broodjes worst en broodjes bal en nog veel meer. Uiteraard was er voor iedereen weer een lekker toetje. In voorgaande jaren werd er nog wel eens (voor de vorm) patat gekocht, maar dat was helemaal niet nodig. Het werd niet eens gemist.

Het sneldamtoernooi, waar het natuurlijk ook om draaide, was erg spannend. In twee categorieën moest er zelfs een barrage aan te pas komen om de kampioen te bepalen. De junioren en aspiranten speelden een rondtoernooi. Uiteindelijk eindigden Wouter en Floris bovenaan met 7 punten uit 4 wedstrijden. De derde plaats was voor Gerco, die daarmee junioren kampioen werd. Ninah Rosema eindigde op de vierde plaats, voor Gerald Wolff. Voor de titel was er dus een barrage nodig, die onder grote publieke belangstelling gespeeld werd. Daarin trok Wouter met 3-1 aan het langste eind. Wouter zal Groningen vertegenwoordigen op het NK sneldammen.

Ook de 7 pupillen speelden een rondtoernooi. Daar ging het lange tijd gelijk op tussen Wietze Veenstra en Suzanne Staal. Ze troffen elkaar in de 6e ronde en die partij werd met een Coupe Philipe beslist in het voordeel van Suzanne. Omdat Suzanne ook de laatste ronde won, werd zij provinciaal kampioen. Wietze Veenstra legde beslag op de tweede plaats en de derde plaats ging verrassend naar Lukas Pronk uit Winschoten. Niels Schuur werd vierde, gevolgd door Kyra van Driel, Amanda Lich en Karsten Lich.

De 20 welpen speelden volgens het Zwitsers systeem, waarbij de computer iedere keer de volgende ronde berekende. In totaal werden er 7 ronden gespeeld. In de top van het klassement was het telkens stuivertje wisselen. Na drie ronden stonden Glen Bisschop en Sil Bols aan kop met de volle 100% score. Uiteraard troffen zij elkaar in de vierde ronde. Glen wist die partij te winnen en stond daarmee aan kop, met in zijn kielzog een aantal achtervolgers. Tegen Max Doornik wist hij knap stand te houden. Wat heet, hij had een zeer voordelig eindspel, maar kon dat niet in winst omzetten. In de zesde ronde wist Sander Staal hem wel te tackelen, die daarmee de leiding nam. Ook Max had zich inmiddels weer aan kop genesteld. In de zevende ronde speelden deze koplopers remise, waardoor Glen weer naastzij wist te komen!
Daarmee was een barrage tussen deze drie toppers noodzakelijk. Hierin bleek Max de coolste. Hij won beide partijen en was daarmee kampioen! Sander won van Glen, waarmee hij tweede werd en Glen derde. Maar van alledrie natuurlijk een knappe prestatie! Sil Bols werd knap vierde, gevolgd door Cayn Nomden en Sebastiaan Pellikaan.

Bij de prijsuitreiking werd er alvast weer gehint op het toernooi van volgend jaar. Gertie is er in ieder geval weer klaar voor!

De standen zijn te vinden op Toernooibase:
Er volgen spoedig meer foto's


Geen opmerkingen:

Een reactie posten