zaterdag 19 maart 2016

PPK Jeugd: Titels voor Wouter Keitz en Sander Staal

Afgelopen zaterdag werd het Provinciaal Persoonlijk Kampioenschap (PPK) gehouden. Bij de welpen ging de titel naar Wouter Keitz. Bij de pupillen was Sander Staal de sterkste.

Het aantal deelnemers viel een beetje tegen. Vorig jaar waren er samen nog 23 deelnemers. Dit jaar slechts14. Het goede nieuws is, dat het niet komt omdat er minder jeugddammers zijn. Integendeel, in Winschoten is er een grote groep jeugd en ook in Groningen. Het bleek echter, dat de datum wat ongelukkig uitkwam. Er waren veel kinderen (ouders) met andere verplichtingen. Dat doet echter niets af aan de behaalde prestaties. Er werd overwegend goed gespeeld en het was een leuk toernooi.

Bij de welpen waren er zes deelnemers, die een dubbelrondig toernooi speelden. Wouter Keitz ging als een komeet uit de startblokken. Hij won de eerste vijf ronden, al had hij daarbij wel wat hulp van Bas Blanken. In het onderlinge duel ging Bas aan de leiding, maar beging een vreselijke fout. Die werd meteen door Wouter afgestraft. Anand speelde sterk. Vooral in het eindspel is hij gevaarlijk. Hij heeft geleerd hoe je een dam kan insluiten en daar maakte hij een paar keer handig gebruik van. Bjarne, de jongste van het stel, wist in de eerste doorgang een mooi punt te scoren tegen Winchoter Wesley van Prooijen. Demi Peters uit Winschoten damt nog maar een paar weken op de club en had toch alvast 4 punten gescoord in de eerste vijf ronden.

De tweede vijf partijen werden geen kopie van de eerste vijf. Bas moest direct een nederlaag incasseren tegen Demi, die steeds sterker begon te spelen.Wouter won wel en stond daarmee 4 punten los. Dat bleef zo tot twee ronden voor het einde. Bas maakte het nog even spannend door Wouter te verslaan. Bjarne won zijn eerste partij van de dag. Hij haalde een dam tegen Wesley en ging toen op schijvenjacht. Een voor een werden ze opgepeuzeld! Anand verloor van Demi en stond ineens samen met haar op de derde plek.

De laatste ronde werd dus spannend. Wouter was weer bij de les en won van Wesley. Daarmee sleepte hij het verdiende kampioenschap in de wacht. Ook Bas won (van Anand) en eindigde daarmee op de tweede plaats. Door de nederlaag van Anand en de winst van Demi werd zij knap derde. Maar Anand mag ook tevreden zijn met zijn vierde plaats. Bjarne behaalde uiteindelijk de vijfde plaats.

Bij de pupillen waren er acht deelnemers. Vier uit Winschoten en vier uit Groningen. De eerste ronde leek wel een viertalwedstrijd. Groningen tegen Winschoten. Het werd 7-1 voor Groningen. In de tweede ronde stond er meteen een topwedstrijd op het programma. Sander zag een leuke truc tegen Sebastiaan door een dam toe te laten. Deze zou meteen weer gevangen worden, maar er werd door beide spelers niet goed opgelet. Beide dachten dat de vang klopte, maar Sebastiaan had door kunnen slaan! Nu werkte de truc wel en won Sander.

Na drie ronden hadden Sander en Max beide 6 punten en volgde Sebastiaan met 4 punten. Helaas moest toen Armando Doddema ziek afhaken. Hij had teveel last nog van een griepje eerder die week. Zijn uitslagen werden toen geschrapt.

In de vijfde ronde mocht Max aantreden tegen Sebastiaan. Beide speelden een goede partij, maar Max trok uiteindelijk aan het langste eind. De strijd om de titel zou dus tussen Sander en Max gaan.
Ze troffen elkaar in de zesde ronde. Na een mooie opbouw van beide spelers, was de concentratie even weg. Beide keken geinteresseerd naar de partij naast hun, waar Glenn en Thymen een Grand Prix afwerkten.  Dat is niet goed voor je eigen spel en Max maakte de eerste fout, die combinatief werd afgestraft. Niet veel later volgde er nog een zetje en won Sander de partij.
Diba had nog zicht op de vierde plaats, maar dan moest ze zich wel ontdoen van Kyra. Een prachtig duel, waarin beide goed speelden, werd door Kyra in het eindspel gewonnen.

In de laatste ronde maakte Sander geen fout meer en was daarmee kampioen. Daar achter werd het nog even spannend. Max was niet goed bij de les en een tussenloopje gaf Kyra een schijfwinst en bijna een dam. Als Kyra zou winnen, zou ze naast Max komen in de ranglijst. Sebastiaan had ondertussen wel gewonnen van Diba en stond virtueel ook even tweede. Max was op tijd bij de les en wist toch nog te winnen. Daarmee werd hij tweede, Sebastiaan derde en Kyra vierde. Diba speelde een goed toernooi en werd vijfde.

Kruistabel PupillenKruistabel Welpen TotaalTussenstand eerste ronde welpen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten