maandag 28 maart 2016

HF Pupillen: Geen finaleplaatsen voor ons

De halve finales pupillen zijn voor ons een beetje in mineur geëindigd. Niemand wist zich direct te plaatsen voor de finale. Het is nog hopen op een keuzeplaats voor Max en/of Sander. Iets wat beide zeker verdiend hebben.

Na de eerste speeldag, drie weken geleden, zag het er nog rooskleurig uit. Twee spelers bij de top-vijf en ook Elisabeth zou met een goede dag nog kansen hebben. Maar er ging die dag vanalles mis. Allereerst de loting voor de vijfde ronde. Op de tweede speeldag bleek, dat Leon Kruizinga, de tegenstander van Elisabeth, had afgezegd. De paring moest dus worden gewijzigd en het was even zoeken naar de reglementen. De regels stellen, dat Leon Kruizinga gewoon in de stand moet blijven en dat er een "dummy" moet worden toegevoegd. Door een foutje was Leon per ongeluk verwijderd en toen werd er geloot. Een paar wedstrijden bleven hetzelfde, maar er rolden ook een paar rare uit. Max werd gekoppeld aan Sil, terwijl het verschil drie punten was. En zo waren er nog een paar "klopt-net-niet" paringen. Pas halverwege de ronde werd de fout ontdekt, maar toen kon er natuurlijk niet meer ingegrepen worden. Normaal gesproken trekt zoiets bij het Zwitsers Systeem wel bij, maar met nog weinig ronden te gaan kan het invloed hebben.

Max tegen Sil.


Maar ook met het spel ging er het een en ander mis. Elisabeth kreeg nu Stef Schep voor de kiezen en die was in vorm die dag. Elisabeth had een mooie stand, maar zag een geniepige slagkeuze combinatie over het hoofd.

Familie Kramer in de aanval. Voor: Elisabeth tegen Stef Schep. Achter: Lisanne Stap-Gerard
Ook Sander was even niet bij de les. Tegen Sosef had hij een mooie opening op het bord, maar hij besloot naar het kerkhof te ruilen. Het leek alsof achterlopen verhinderd was, maar dat was gezichtsbedrog. Wouter rekende tien minuten en won de schijf en later de partij. Max en Sil maakten er een mooie klassieke partij van. Lange tijd ging het gelijk op, maar uiteindelijk trok Max aan het langste eind. Gerard speelde een mooie Flankcentrum aanval en won een schijf. Maar even later lette hij niet op en verloor er weer twee. Hij bleef vechten en dat leverde hem ook nog de winst op!
In de zesde ronde won Sil overtuigend van Wessel Top. Voor Elisabeth zat het wederom niet mee. Ze speelde sterk en won een schijf tegen Lisa Scholtens. Die wist nog een eindspel te bereiken, maar deze was huizenhoog gewonnen. Toen Elisabeth de winst aan het berekenen was, was de tijd op. Vreselijk natuurlijk, maar als er zoveel dingen mis gaan....dan maar allemaal in één toernooi.
Prima stand voor Elisabeth
Gerard mocht nu aantreden tegen de sterke Nicole de Vries. Hij hield lang stand, maar het positionele overwicht was te groot. Tegen Nicole is dat absoluut geen schande.
Max mocht nu aantreden tegen Matthijs Jonkman, de koploper. Hij kwam goed uit de opening en stond duidelijke beter. Toen het echter klassiek werd, werden er toch wat foutjes gemaakt. Een hangende schijf en een achtergebleven schijf, dan wordt het toch moeilijk. Hij geloofde er niet meer in, maar miste toen een gouden kans op een punt. Een wijze les: Altijd scherp blijven, want de tegenstander maakt ook fouten!

Dat gold ook voor Sander tegen Roland Kreeft. Een spanende partij, waarin Roland licht aan de leiding ging. Maar combinatief is Sander gevaarlijk. Hij vlocht er een grappig zetje in, wat hem een doorbraak opleverde. Roland vond echter een taaie verdediging. Als Sander even gewacht had met damhalen, waren er nog kansen op winst. Toen hij echter toch damhaalde, werd deze gevangen en moest Sander nog vechten voor een punt, wat gelukkig wel lukte.

Met nog 1 ronde te gaan stonden Sander en Max nog in kansrijke positie. Beide hadden genoeg aan een puntje, maar de loting was zwaar. Sander trof Nicole de Vries en Max moest zien af te rekenen met Stef Schep. Na een Keller opening bleef Sander met een schijf op veld 22 (kerkhof-veld) zitten. Nicole probeerde dat te omsingelen, maar er werd goed verdedigd. Lange tijd ging het goed, tot in een 4-om-4 stand. Sander speelde te snel en Nicole pakte haar laatste kans: een 4 tegen 4 oppositie. Erg jammer voor Sander, want hij was zo dicht bij.
Bij Max zag het er op een gegeven moment ook goed uit. Een stand waarin niet zoveel aan de hand was. Een paar onnauwkeurige zetten brachten hem in de problemen en daar maakte Stef handig gebruik van. Zo eindigde het toernooi voor Max en Sander in mineur. Net buiten de top-5 op plaats zes en zeven. 

Gerard daarentegen beleefde een prima dag. In de slotronde tikte hij Jonne Bosch, vorig jaar nog finalist(!), positioneel van het bord. Ook Gerard eindigde op 8 punten en dat leverde hem een prima 8e plaats op. Hij is helemaal klaar voor de HF Welpen op 2 april.
Elisabeth was in haar partij tegen Dennis van Santen snel klaar. Nu gewoon in alle rust gaan voorbereiden op het NK meisjes pupillen.
Sil besloot het toernooi met een overwinning Lisanne Stap. Een beetje een rare partij. Sil kwam een schijf achter en stond ook nog eens in de hekstelling. Hij wist echter nog een doorbraak te forceren en het leek remise te worden. Toen Lisanne echter haar dam los zette, zat er nog een geniepig trucje in voor Sil. Dat kadootje werd dankbaar in ontvangst genomen. Met 7 punten en een 14e plaats heeft Sil het prima gedaan. 

Van tevoren hadden we al ingeschat, dat de poule in Hoogeveen sterk was en dat er verrasende dingen konden gebeuren. Maar met vijf Hoogeveners als finalist komen wij er een beetje bekaaid af. We hadden daar zeker tussen kunnen staan! Hopelijk zien de keuzeheren van de KNDB dat ook en gunnen ze ons nog één of twee keuzeplaatsen. Dat hebben we zeker verdiend!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten