zondag 6 maart 2016

HF Pupillen en Junioren: Dag 1

Afgelopen zaterdag zijn de halve finales van het NK jeugd van start gegaan. Op drie verschillende locaties begonnen de junioren en pupillen aan hun toernooi. Onze jeugd kwam in Hoogeveen in actie en dat deden ze best goed!

Bij de pupillen strijden 60 deelnemers, verdeeld over drie poules, om 15 finaleplaatsen. Uit elke poule plaatsen zich dus 5 spelers. De finale wordt aangevuld met de kampioen van vorig jaar, Berke Yigitturk en twee keuzeplaatsen.

In de poule in Hoogeveen waren vooraf al sowieso tien spelers aan te wijzen, waarvan het helemaal niet raar zou zijn, dat zij zich zouden plaatsen. De verwachting was ook, dat het een slagveld zou worden, waarbij het zo maar kon zijn dat topfavorieten buiten de boot zouden vallen. En na de eerste speeldag kunnen we ook al stellen, dat het een veldslag is.

In de eerste ronde was er meteen al een grote verrassing. Max had een moeilijke stand tegen favoriet Wouter Sosef, maar sloeg combinatief toe. Wouter gaf meteen op.
Sander en Elisabeth wonnen beide. Gerard en Sil verloren beide van sterke tegenstanders.

Een ronde later was er weer een kleine verrassing. Ditmaal was Elisabeth het slachtoffer. Elisabeth had naar eigen zeggen een sterke aanvalsstand met een "tandem". Maar toen het ene punt van de tandem werd afgebroken, ging de andere verloren. Matthijs Jonkman tikte het vervolgens goed uit.
Max en Roland Kreeft vochten een mooi klassiek duel uit, die Max waarschijnlijk had moeten winnen. Hij liet Roland echter glippen, met remise als resultaat.
Sander won zijn tweede partij en Gerard noteerde zijn eerste overwinning, zij het ten koste van Sil.
In deze ronde ontsnapte Wouter Sosef aan een nederlaag. Yneke Goeres had in de opening met de boogslag kunnen winnen, maar miste dat. Vanaf dat moment was Wouter wel wakker en won alsnog de partij.

Hierna moest de grootste verrassing van de dag nog komen. In de derde ronde versloeg Jasmijn Scholtens niemand minder dan Nicole de Vries. Dat gebeurde ook nog eens op een overtuigende positionele wijze. Daarmee ging Jasmijn verrassend aan de leiding.
Sander trof in Matthijs Jonkman een sterke tegenstander. Hij werd behoorlijk onder druk gezet en verloor tijdelijk een schijf. Die schijf mocht niet meteen teruggewonnen worden en dat had Sander goed gezien. Hij wachtte en wachtte en zeven(!) zetten later won hij de schijf wel terug. De overgebleven stand was nog steeds slecht, maar na een foutje van Matthijs was het gemakkelijk remise. Max deed goede zaken door te winnen van Leon Kruizinga.
Sil noteerde zijn eerste punt tegen Vera Brunink. Hij gaf in het middenspel door een afwikkeling een schijf weg, al had hij dat zelf niet door. In een slecht eindspel wist hij de remise veilig te stellen, doodat een vangetje van Vera niet werkte.
Elisabeth en Gerard waren door het lot aan elkaar gekoppeld. Het werd een boeiend duel met twee aanvallend ingestelde spelers. In de opening kon Elisabeth een schijf winnen, maar deed het op de verkeerde manier. Nu bleef het uiteindelijk gelijk. Daarna ontspon zich een mooi gevecht, waarin Elisabeth licht aan de leiding ging en Gerard zich uitstekend verdedigde. De remise was uiteindelijk terecht.

In de vierde ronde noteerde Sil zijn eerste overwinning. Hij liet niets heel van zijn tegenstander. Misschien is dit een voorbode voor de volgende ronden? Gerard had een bijzonder duel tegen Leon Kruizinga. Die leek gewoon remise te worden, maar Leon verzuimde steeds de remise te pakken. Gerard kreeg zodoende nog een zeer goed eindspel, maar wist het niet in winst om te zetten.
Voor Elisabeth werd het tijd voor een overwinning, maar dan wil je liever niet aan Nicole de Vries gekoppeld worden. Voor Nicole gold natuurlijk hetzelfde, maar desondanks troffen de meiden elkaar wel. Elisabeth ging meteen in de aanval, maar dat was iets te wild. Nicole verzuimde echter de voorpost te winnen en daarna werd het een schitterend duel met wisselende kansen. Natuurlijk kwamen ze in tijdnood en daarin misten beide waarschijnlijk een goede voortzetting. Uiteindelijk werd na een wederzijdse doorbraak de vrede getekend.
Max speelde een keurige partij tegen Dion Oostenbrink. Hij had in het middenspel groot voordeel, maar na de nodige schermutselingen werd de partij remise.
Sander moest tegen koploopster Jasmijn Scholtens. Sander zette een combinatie in, maar zag juist op tijd, dat de schijf waarover hij wilde slaan, wegging. Vervolgens had Jasmijn hiervan moeten profiteren, maar ze durfde het niet aan, vanwege een andere dreigende combinatie. In het vervolg speelde Sander een paar positioneel minder goede zetten, maar vlocht er wel een combinatie in. Daar vloog Jasmijn met open ogen in!

Na vier ronden kunnen we concluderen, dat het best gaat. Het spelniveau is hoog en we doen prima mee!

Bij de junioren zijn er ook drie poules, maar daarin zitten maar vijf spelers. De eerste drie plaatsen zich voor de finale, waarvoor Wouter Wolff al geplaatst is. Je zou zeggen, dat Floris dan een goede kans heeft om zich te plaatsen. Maar dat valt nog niet mee, want de tegenstanders zijn sterk.
In de eerste ronde trof hij topfavoriet Nick Waterink. De opdracht was "schoon" spelen en niet verliezen. Dat is gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Nick zette veel druk op Floris en het leek bijna onmogelijk om het nog te redden. Floris vond het gaatje en maakte het eindspel keurig remise. Na analyse bleek de stand ook niet te winnen.
In zijn tweede partij moest hij de degens kruizen met Tom Knapen. Wederom kwam Floris onder druk te staan en wederom wist hij het te houden. Dit keer door een slim offer op het juiste moment. Dit tot grote frustratie van Tom Knapen, die de overwinning al geteld had. Verdedigen is ook een kunst!
Met twee remises staat Floris er nog steeds goed voor.De tweede speeldag is op zaterdag 26 maart.

Matthijs Jonkman - Elisabeth Kramer

Op de achtergrond: Max tegen Roland Kreeft

Gerard en Sil

Familie Kramer in actie

Nicole - Elisabeth

Jasmijn Scholtens - Sander Staal
Floris in gevecht met Nick

Geen opmerkingen:

Een reactie posten