maandag 12 oktober 2015

Mooie derde plaats op de Nationale jeugddamdag

Het Groninger Welpenteam heeft op de nationale jeugddamdag een mooie 3e plaats behaald. Alleen Gelderland en Drenthe bleken te sterk. Het tweede welpenteam deed het ook goed met een vijfde plaats. Het pupillenteam eindigde als negende.

De nationale jeugddamdag werd dit jaar gehouden in Heerde. Het Multifunctionele centrum was nog maar net in gebruik genomen. Een fantastische locatie om te spelen, al zaten de spelers wel wat dicht op elkaar. Met drie teams was de provincie Groningen goed vertegenwoordigd. Dit in tegenstelling tot veel andere provincies. Zo waren Zeeland en Utrecht niet eens vertegenwoordigd(?).
Maar wij waren er wel, net als veel andere sterke provincies.
Het belangrijkste doel deze dag was geconcentreerd spelen en het volgen van het stappenplan. Er mocht dus niet te snel gespeeld worden. Daaraan voldeed iedereen prima!
De stemming zat er goed in

In de eerste ronde moest het eerste team uit Groningen meteen tegen het tweede team. Het werd geen gemakkelijke overwinning, maar uiteindelijk zegevierde het eerste team met 8-2. De tweede wedstrijd met 9-1 gewonnen van Noord-Brabant en Friesland werd daarna met 10-0 opgerold. Het tweede team verloor van Drenthe 2 en moest dus nog wachten op het eerste punt. Het eerste nam revanche op Drenthe 2 met een 10-0 overwinning. Drenthe 1 won in dezelfde ronde van Groningen 2 met 10-0.
Op dit moment was het wel duidelijk, dat de strijd tussen Gelderland, Drenthe en Groningen zou gaan. Deze drie teams namen al behoorlijk afstand. In de vijfde ronde boekte Groningen 2 de eerste overwinning: 6-4 tegen Noord-Brabant. Groningen 1 won wederom met 10-0, nu van Noord-Holland 2. Ook Noord-Holland 1 werd met dezelfde cijfers verslagen en Groningen 2 won met maar liefst 8-2 van Noord-Holland 2. Gelderland had inmiddels gewonnen van Drenthe 1.
Heel veel Groningers op deze foto

Nu had Groningen 1 een vrije ronde en kon zich dus volledig opladen voor de kraker tegen Gelderland. Beide teams stonden na 7 ronden exact gelijk! Helaas werd het nooit een echte wedstrijd. Gelderland was gewoon te sterk, al was de 9-1 geflatteerd. Sil boekte overigens een mooie remise tegen Jan Kornilov, al zal Sil zich nog wel even achter de oren krabben, want na een verrassend damcombinatie stond hij even gewonnen! Ook Sebastiaan heeft stof tot nadenken. Hij weigerde terecht een remise aanbod, want hij stond beter. Maar even later verloor hij nog! Sander was nog dicht bij een punt tegen Ivar Smijers, maar het eindspel was iets te lastig: hij verloor voortijdig door tijdsoverschrijding. Het tweede team zette de opmars voort met een mooie 5-5 tegen Friesland.
Allemaal geconcentreerd!

In de laatste ronde stond de wedstrijd tegen Drenthe 1 op het programma, met als inzet de tweede plaats. Beide teams stonden exact gelijk. Al snel leek het een kansloze missie. Een 4-2 achterstand en nog twee moeizame partijen. Jari Sibma had echter een kansrijk eindspel bereikt en ook Max vocht zich in de wedstrijd en had een remisestand op het bord. Helaas werd dit eindspel nog verloren door een gemene truc van de tegenstander. Wel leerzaam, want nu weet Max wel hoe je remise moet maken. Jari won na zo'n 100 zetten een 4-om-2 eindspel, waarmee de eindstand op 6-4 kwam. Maar wel een mooie derde plaats!

Het tweede team besloot het toernooi met een 9-1 overwinning en eindigde zelfs nog als vijfde! Een knappe prestatie!

Het pupillenteam was behoorlijk gehavend. Op het laatste moment zegde Suzanne af, vanwege drukte op school. We hadden niet zo snel een vervanger, maar gelukkig hadden de welpen altijd een speler over. De vrije welp viel dan in en dat ging best goed! Zo won Joost Meijer 2 wedstrijden bij de pupillen en ook Cayn Nomden won een wedstrijd!
Het werd een zware dag. De partijen waren best goed. Er werd goed nagedacht en rustig gespeeld. De tegenstanders waren echter vaak gewoon sterker. En dan is het niet erg om te verliezen. Maar na 7 nederlagen wil je best een keer winnen. En dat lukte! In de allerlaatste ronde werd er met 6-4 gewonnen van Overijssel. Een mooie prestatie zo aan het eind van de dag!

Uitslagen opToernooibase
Verslagen en meer op: JeugddammenMerel, Diba, Britt, Karsten

V.l.n.r. Sil, Max, Sander, Sebastiaan, JariGeen opmerkingen:

Een reactie posten