donderdag 19 maart 2015

3 Welpen naar finale!

Afgelopen zaterdag werd in Hoogeveen een halve finale NK Welpen georganiseerd. Deze verliep voor ons zeer succesvol. Sander, Max en Gerard wisten een van de finaleplaatsen te veroveren! Voor Sil is het nog even afwachten, want er is een mogelijkheid dat hij een keuzeplaats krijgt van de KNDB.

Maar liefst 26 welpen streden om een plaatsje in de finale. De eerste acht zouden zich plaatsen. Hoogeveen had er alles aan gedaan om het een goed toernooi te laten zijn. De deelnemers zaten netjes achter een lint. De uitslagen werden meteen ingevoerd in toernooibase en werden door een beamer geprojecteerd op de muur.

Voor de eerste ronde werd er netjes geloot. Max en Gerard werden meteen aan elkaar gekoppeld en speelden remise. Sil, Sander en Sebastiaan wonnen, Indy speelde remise en Wouter verloor.
In de tweede ronde noteerden we ook een positieve score: 5 overwinningen en slechts 2 nederlagen.
Na drie ronden had Sander de leiding genomen met 6 punten, gevolgd door vijf spelers met 6 punten.

Indy speelde remise. Op de achtergrond Max en Gerard die ook remise speelden
In de vierde ronde won Sander van Wilmer Oostindjer en bleef dus aan de leiding. Wouter was bezig met een zeer sterke opmars. Hij won zijn derde partij op rij en stond zomaar tussen de toppers op de vierde plaats. Max, Gerard, Sebastiaan en Sil waren wat acherop geraakt, maar gelukkig was het toernooi nog niet op de helft. Indy had nog maar 1 punt vergaard, maar zou nog een sterke opmars gaan maken.
Sil hield heel lang stand tegen Lisa
 In ronde vijf moest Sander aantreden tegen de snel spelende Renco Oostindjer. Ze speelden beide een goede partij. Sander speelde een verraderlijke lokzet, maar Renco nam de ogenschijnlijke schijfwinst niet. Hij zag dat Sander daarna een gemene truc zou spelen. De valletjes hadden Sander zoveel tijd gekost, dat hij wat sneller ging spelen. Prompt miste hij een 1 om 4 en even later verloor hij ook nog. Hiermee nam Renco de leiding over en ook clubgenoot Lisa Scholtens had 9 uit 5.
De vijfde ronde verliep sowieso dramatisch. Gerard, Max en Wouter verloren ook. Daarentegen wonnen Indy, Sil en Sebastiaan. Indy had inmiddels al 5 punten gehaald. Dat kwam door haar rustige en geconcentreerde spel. Dat is best knap, als je daarvoor drie partijen achter elkaar verloor.
Gerard (r) tegen Joost Meijer. Op de achtergrond Indy tegen Wouter

Bij zo'n lang toernooi is conditie erg belangrijk. Wie kan het opbrengen om geconcentreerd te blijven en rustig te spelen? Kennelijk lukt het ons erg goed, want in de zesde ronde wonnen er vijf en alleen Sil speelde remise en Wouter verloor van Sebastiaan. Sander, Sebastiaan en Max stonden weer bij de eerste 8 en Gerard en Sil hadden ook nog uitzicht op een finaleplaats.In de 7e ronde werd de topper tussen Lisa en Sander gespeeld. Sander won al snel een schijf in de opening met een bekend zetje. Hij leek de partij daarna rustig uit te tikken. Op het moment dat hij een winnende ruil kon doen, deed hij het verkeerd, waardoor Lisa kon ontsnappen. Max won ook alweer en Gerard won enigszins fortuinlijk van Joost Meijer. Sil won knap van Cayn Nomden en dat bracht hem op de 9e plaats in de tussenstand.

De achtste ronde was zeer belangrijk. Achteraf werd hiermee de ranglijst bepaald. Sander won en was daarmee direct geplaatst. Gerard en Max wonnen ook en kwamen zo op 11 punten. Dat zou genoeg moeten zijn om bij de eerste acht te eindigen. Sebastiaan en Sil stonden op 9 punten en bij een overwinning in de laatste ronde zouden ze een goede kans maken.

In de laatste ronde werden Sil en Sebastiaan aan elkaar gekoppeld. Voor de winnaar lag er mogelijk een ticket klaar voor de finale. Het werd een geweldige strijd. Sebastiaan had een mooie kansrijke aanval. Maar Sil, die de hele dag heel rustig speelde, liet zich niet van de wijs brengen. Toen Sebastiaan even te snel speelde, sloeg hij toe met een vierklapper. Dit kwam Sebastiaan niet meer te boven en daarmee kwam Sil op 11 punten.
Gerard werd aan Sander gekoppeld. Dat Sander won was helemaal niet erg. Gerard had genoeg sterke tegenstanders gehad, dus zijn 11 punten bleken genoeg voor een finaleplaats.
Dat gold ook voor Max, die van Lisa Scholtens verloor. Lisa was daarmee de winnaar van de HF.
Voor Sil waren de druiven een beetje zuur. Hij eindigde op de 9e plaats en dat was net niet genoeg. De nummer 10 van de lijst, Tristan Otten uit Hoogeveen, kreeg de organisatieplaats toegewezen. Er zijn door de KNDB nog drie keuzeplaatsen te verdelen en het moet al heel raar lopen, wil een van de plaatsen niet naar Sil gaan.
Sebastiaan eindigde uiteindelijk op de 12e plaats, maar hij was heel dicht bij. Het toernooi duurde twee ronden te lang. Wouter scoorde een prachtige 9 uit 9. Dat biedt perspectief voor volgend jaar, als hij nog een keer mee mag doen. Ook Indy kan terugkijken op een goed toernooi. Met 8 uit 9 eindigde ze als 18e. Het was een prima generale voor het NK meisjes Welpen.
De eindstand is te vinden op toernooibase
De finale is op 16 mei in Hoogeveen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten