zondag 15 februari 2015

Fantastisch Gronings Kampioenschap Dammen

Afgelopen zaterdag vond het Gronings Kampioenschap dammen plaats. Het was een geweldig damevenent. Het was spannend, er werd goed gedamd, maar vooral de inzet van de spelers was geweldig. Als trainer ben ik hartstikke trots op jullie spel!

Vooraf, bij de opening, wees organisator Danny de spelers op het gebruik van de tijd. Hij maande de spelers het toch vooral rustig aan te doen. Ook de ouders werd verzocht om niet te praten tijdens de partijen. De toespraak miste zijn uitwerking niet. Vanaf het begin zat iedereen in een goede denkhouding. De rust in de zaal droeg daar ook zeker aan bij. Er was geen afleiding en geen reden tot snel spel. Het leidde er wel toe, dat het toernooi iets uitliep, maar daar had niemand moeite mee.


Bij de welpen werd er in de eerste geloot. Daaruit rolde meteen een kraker. Sander en Sil namen het tegen elkaar op. Uiteindelijk bleken dit de nr's 1 en 2 van het toernooi te zijn!. Het werd een geweldige strijd, die door Sander werd gewonnen.
Sil liet zich daardoor niet uit het veld slaan en won drie partijen achter elkaar. Ook Sander bleef winnen en had na 4 ronden al 8 punten verzameld. Gerard was op dat moment ook nog ongeslagen en had, net als Sil, 6 punten verzameld. Sebastiaan en Max volgend op de voet met 5 punten. Ook Winschoters Cayn Nomden en Jari Sibma stonden op vijf punten.
Indy begon wat moeizaam, maar had inmiddels al een partij gewonnen. Ook Bas en Wouter hadden inmiddels een overwinning achter hun naam staan.
Gerard en Max
Sebastiaan (l) dwong Sander tot het uiterste, maar redde het niet niet

Indy en Sil op de achtergrond en Wouter (l)
In de vijfde ronde stond de topper tussen Sander en Gerard op het programma. In deze partij kwam de kracht van beide spelers goed tot uiting. Het positiespel van Gerard resulteerde in een mooie flankaanval. Op het moment dat Sander de controle over de stand leek te verliezen, nam hij een mooie en verrassende combinatie. Dit resulteerde in schijfwinst en later partijwinst.
Sil bleef in het spoor door te winnen van Stan Sibma. Dat deed hij in zijn kenmerkende stijl: rust, rust, rust. Een genot om te zien, hoe serieus hij de partijen benaderd. Sebastiaan was inmiddels stilletjes opgerukt naar de derde plaats, middels een overwinning op Jasper Sleumer uit Warffum.
Max had last van een kleine dip. Hij verloor van Cayn Nomden en was inmiddels afgezakt naar de 7e plaats. Maar hij zou later nog sterk terugkomen! Indy en Wouter boekten ook hun tweede overwinning.

De zesde ronde is altijd een belangrijke. Spelers worden moe en concentratie verlies ligt op de loer. Vooral jonge spelers hebben hier vaak last van. Zo ook Gerard, de jongste speler van het toernooi. Hij verloor van Stan Sibma en verloor ook het zicht op het podium. Gelukkig had hij er nog steeds veel plezier in en dat is uiteindelijk het belangrijkste. Sander was wel bij de les en versloeg Cayn Nomden. De kraker tussen Sebastiaan en Sil stond ook op het programma. De jongens kennen elkaar goed en in het begin werd er luchtig gekwebbeld, maar al gauw kwam de serieuse blik. Het werd een geweldig gevecht met kansen voor beide. Uiteindelijk bleek Sebastiaan de sterkste. Max had zijn goede spel weer te pakken en won van Jari Sibma.
Indy en Wouter waren inmiddels ook met een kleine opmars bezig. Na zes ronden hadden ze keurig zes punten geoogst. Bas stond nog steeds op twee punten, maar speelde wel heel rustig. Genoeg kansen nog voor punten.

Aan het eind van de dag worden ze toch een beetje moe

Onze jongens zijn erg goed in het van elkaar afpakken van punten. Dat ondervond Sebastiaan in de zevende ronde. Na zijn knappe overwinning op Sil, moest hij nu het onderspit delven tegen Max. Max stond lange tijd gewonnen, maar gaf Sil nog een kans in het eindspel. Max herpakte zich op tijd en won met een mooie vangstelling.
Sander won ook zijn zevende partij en was daarmee een ronde voor het einde al kampioen. Gerard won van Wouter. Ook Bas wist een partij te winnen en stond netjes op vier punten. De strijd om plaats twee en drie was enorm spannend. Sil stond tweede met 10 punten. Sebastiaan en Max hadden beide 9 punten. Winschoters Jari Sibma en Cayn Nomden mochten met 8 punten ook nog hopen op het podium en ook Gerard had nog een goede kans.

In de achtste ronde werden Gerard en Sebastiaan aan elkaar gekoppeld en Sil en Max mochten het ook tegen elkaar opnemen. Alle vier maakten ze nog een goede kans op het podium. Van zo'n slotronde kun je alleen maar dromen, natuurlijk.
Gerard bouwde een geweldig centrum op en drong Sebastiaan naar de randen. Die bleef echter goed doorvechten. Hij wist uiteindelijk nog op dam te komen, maar had wel wat minder materiaal dan Gerard. Hing er een stuntje in de lucht? Op dat moment besloten de kemphanen tot remise. Het was mooi geweest.
Zie het mooie centrum van Gerard. Sebastiaan wist zich desondanks naar remise te knokken.
Ook Sil en Max maakten er een geweldige strijd van. De inzet was een plaats op het podium. Er kwamen natuurlijk kansen voor beide, maar uiteindelijk eindigde de partij in remise. Sil had daarme zijn dikverdiende tweede plaats veilig gesteld.

Jari Sibma won wel en kwam, net als Max en Sebastiaan op 10 punten. Wie zou die derde plek voor zich opeisen? Ze hadden het alledrie verdiend. De weerstandspunten gaven uiteindelijk de doorslag. Sebastiaan had er 74 en werd daarme derde. Jari kwam tot 73 en werd vierde en Max had er 72 en werd vijfde. Maar als het zo dicht bij elkaar zit, ben je eigenlijk met zijn allen derde.
Gerard sloot het toernooi als zesde af met een mooie score.
Wouter scoorde een mooi aantal van 7 punten en eindigde op de 12e plaats. Indy eindigde een plaatsje lager op de 13e plaats. Bas eindigde op vijf punten en werd 14e. Voor hem was het zijn eerste damtoernooi. Dit jonge trio mag trots zijn op de geleverde prestatie. Ze zijn ook volgend jaar nog welp en met deze ervaring kunnen ze dan een heel eind komen!
Trotse welpen met hun dikverdiende medailles en bekers

Het Pupillen toernooi was eveneens spannend en is nog niet ten einde!
De zes pupillen en aspirant Wietze speelden een rondtoernooi. De bedenktijd van 15 minuten + 10 seconden per zet leek vooraf een mooi tempo. De tijd werd echter ook gebruikt! Hierdoor duurde het toernooi iets langer dan gepland.

De eerste ronde was het meteen raak. Suzanne en Liam maakten er een geweldig spektakel van, waarbij beide hun tijd tot de laatste minuut gebruikten. De flankaanval van Suzanne werd door Liam goed tegengespeeld. Een kleine sensatie hing in de lucht, maar de ervaring van Suzanne gaf de doorslag. De toon voor het kampioenschap was wel gezet. Er zouden nog vele lange partijen volgen.
Wietze Veenstra en Armando Doddema kwamen ook tot winst. Elisabeth was de eerste ronde vrij en kon mooi kijken hoe de concurrentie het deed.
De mooie strijd tussen Liam en Suzanne

In de tweede ronde kreeg Liam weer een zware tegenstander. Tegen Wietze dacht hij een combinatie te nemen, maar die bleek niet te kloppen. Elisabeth won haar eerste partij en ook Suzanne kwam tot winst. Het leek dus al snel te gaan tussen Wietze, Suzanne en Elisabeth. Daarbij moet wel worden opgemerkt, dat Wietze al aspirant is en dus niet meedeed voor de prijzen bij de pupillen!

Na vier ronden stonden Elisabeth en Suzanne aan kop met 6 punten. Wietze had ook 6 punten, maar had een partij meer gespeeld. In de vijfde ronde mochten Elisabeth en Suzanne het eindelijk tegen elkaar opnemen. De dames bouwden allebei keurig een vuist op. Elisabeth zette als eerste de flankaanval in later Suzanne ook. Het is mij nog steeds een raadsel hoe er later een gesloten klassieke stand op het bord was verschenen. Even leek Suzanne te gaan winnen met een forcing. Ze kwam een schijf voor, maar Elisabeth had voldoende compensatie. Toen Suzanne pardoes twee schijven weg gaf, waren de rollen omgedraaid. De remise was tot slot een terechte uitslag.

De twee meiden bleven alles winnen en dat had als gevolg, dat we om half zes nog geen kampioen konden huldigen. Hetzelfde gold voor de derde en vierde plaats. Daar waren Armando Doddema en Niels Schuur gelijk geeindigd.
Gezien het late tijdstip en de vermoeidheid van de spelers werd er besloten om af te zien van de noodzakelijke barrage. Elisabeth stelde nog een loting voor, maar daarvan krijg je later alleen maar spijt. Er werd besloten om in het geval van Elisabeth en Suzanne de barrage op de clubavond te spelen. Ook Niels en Armando gaan op hun eigen clubavond de barrage spelen. Zo krijgt het toernooi nog een spannend slot!
Pupillen bij de prijsuitreikingBeide een beetje kampioen


Eindstand Welpen op Toernooibase
Eindstand Pupillen/Aspiranten op ToernooibaseGeen opmerkingen:

Een reactie posten