maandag 9 december 2013

Verrassende 3e plaats bij NK Clubteams

Het combinatieteam Warffum - Het Noorden heeft bij het NK clubteams voor pupillen in Gouda de derde plaats behaald. Zeer verrassend, want we hadden het zelf niet door! Bij de prijsuitreiking werden we ineens naar voren geroepen. Coaches Rudolf en Danny, die wat achter in de zaal stonden te lummelen, waren nog net op tijd om wat foto's te maken.

Zowel Warffum als Het Noorden kon geen volledig team op de been brengen, maar samen lukte dat wel. Vandaar dat Suzanne en Gerald onder de vlag van Warffum gingen spelen. Een aantal jaren geleden deden we hetzelfde, maar toen onder de vlag van Het Noorden. Vooraf hadden we geen hoge verwachtingen, maar een plaats bovenin de middenmoot zou mooi zijn.


Gouda ligt niet echt om de hoek, maar de treinverbinding is wel uitstekend. Rudolf wist via internet goedekope kaartjes te regelen voor Gerald en Robert. Lotte en Suzanne konden nog met een railrunner. Danny heeft een vrij reizen abonnement en Rudolf gebruikte een van zijn vrij-reizen dagen. Zo konden we mooi low-budget naar Gouda. En het was nog relaxed ook!

Waarom dammen als je ook kunt pesten?
Na een treinreis van ruim twee uur en een wandeling van een half uur (verkeerde route), kwamen we ruim op tijd aan in de speelzaal. In de voorronden zouden we in ieder geval het sterke Den Haag treffen en DVA. Doel was dan ook om bij de eerste drie in de poule te eindigen, zodat we naar de A-finale konden.

In de eerste ronde werd er met 8-0 gewonnen van Urk 2. Een uitstekende start.
Geconcentreerd tegen Urk 2
Daarna volgde SNA uit Heerhugowaard. Hier leken we te gaan winnen, maar in tijdnood ging het nog mis. Het 4-4 gelijkspel was een kleine domper.
In ronde drie stond DVA te wachten. Een directe concurrent voor plaatsing. De beide dames redden het wedstrijdpunt. Met dit gelijkspel konden we tevreden zijn, maar echt geruststellend was het niet.

Den Haag, met de sterke Berke Yigitturk en Kirsty Wadjuwibowo in de gelederen, was nu de tegenstander. Een goed resultaat was gewenst en dus besloten we om vol de confrontatie aan te gaan. Onze topscorer Suzanne werd op bord 1 gezet, hopende dat Berke daar zou zitten. Berke heeft altijd wat moeite met het spelen tegen meiden en daar gokten we op. Maar dit werd doorzien door Den Haag. Berke werd verstopt op bord drie, waar hij Lotte trof. Het werd een geweldige strijd, die uiteindelijk terecht door Den Haag werd gewonnen met 5-3. Al was Robert nog dicht bij een overwining en moest Kirsty tot het uiterste gaan om van Gerald te winnen.
Links Den Haag. Achterin zien we nog net de hand van Gerald
Om bij de eerste drie te eindigen, moest er nog wel gewonnen worden van Zenderstad. Dat lukte, al was de 8-0 wel geflatteerd. Derde in de poule en dus doelstelling bereikt! In de A-finale kwamen ook de drie finalisten uit de andere poule. De behaalde punten in de onderlinge duels (tegen Den Haag en DVA) bleven staan. Er moest alleen nog gespeeld worden tegen de drie teams uit de andere poule.

We konden meteen aan de bak tegen Lunteren. Daartegen konden we helaas geen vuist maken en de wedstrijd ging met 2-6 verloren. Daarmee leken we meteen kansloos voor een hogere klassering. Het enige wat we nog konden doen, was goede wedstrijden spelen.

Tegen Harderwijk was het een op-en-neer gaande strijd. Het kon alle kanten op. Suzanne kwam al snel op achterstand (verlengde Haarlemmer), maar knokte zich nog wel in de wedstrijd. Helaas was het net niet genoeg. Gerald en Robert wonnen wel en Lotte speelde remise.

In de laatste ronde troffen we De Kroonschijf uit Brandwijk. We hadden op dit moment geen idee van de ranglijst. Die hadden we uit het oog verloren na de nederlaag tegen Lunteren. Dus voor de wedstrijd hadden we hier ook niet over gesproken. Gewoon spelen, dus. Misschien was dat maar goed ook. Tijdens de wedstrijd keek coach Danny toch even stiekem naar de ranglijst. We stonden vierde, met slechts 1 puntje achterstand op DVA. Maar die zou wel winnen van Harderwijk.
Het werd een schitterend duel met twee gezichten. Halverwege leken we op rozen te zitten. Lotte stond voor, Robert stond voor en op bord 1 stond Gerald voor tegen hun sterkste. Alleen Suzanne stond positioneel minder. Maar ineens sloeg het om. Lotte kreeg een dam om de oren en stond verloren. Gerald stond inmiddels onder grote tijdsdruk en winst leek ver weg. Ook Suzanne stond verloren. Een nederlaag leek dus logisch. Robert won gelukkig wel en Suzanne verloor. Ineens gloorde er hoop. Lotte had ook een dam en een remise stand! Dus concentreerden we ons op Gerald. In tijdnood zag hij een mooie truc. Hij liet de tegenstander ergens achter lopen, zodat hij zelf naar dam kon plakken. Maar die dam ging er weer af! Ontzettend jammer. Nu bleef er een remise stand over. Lotte was inmiddels uit. En wat schetste onze verbazing? Ze had nog gewonnen! Gerald schoof de partij mooi naar remise, waarmee we met 5-3 wonnen.
De overige wedstrijden waren al uit, dus we waren niet meer bezig met de eindstand, maar wel met het plannen van de thuisreis.

Bij de prijsuitreiking vertelde organisator Cees de Leeuw dat het erg spannend was om de derde plaats.
Cees: "Er zijn twee teams met 10 punten..."
Danny denkt: "... wacht eens even...wij hebben ook 10 punten...zou het dan...?"
Cees: "..dus gaven de bordpunten de doorslag."
Danny denkt: "... Bordpunten..bordpunten..hebben wel genoeg bordpunten?"
Cees: "Op bordpunten is DVA....op de vierde plaats geeindigd! Dus Warffum mag naar voren komen voor de derde plaats!"
Yes! derde! Chips...foto's!! De vier toppers waren al naar voren gelopen, dus snel Rudolf en Danny er achteraan. De prijzen werden uitgereikt door niemand minder dan Erno Prosman, houder van het wereldrecord blind simultaan dammen!
Gelukkig waren we nog net op tijd om dat vast te leggen (al zijn mijn foto's vreselijk mislukt).


Foto van jeugddammen.com


Derde plaats op een NK. Dat maakt de lange thuisreis een stuk aangenamer!

Suzanne en Robert waren de topscorers met 11 punten. Lotte behaalde 10 punten en Gerald 7.

Uitslagen op Toernooibase
Fotoboek op Jeugddammen. We zijn gemakkelijk te herkennen in onze mooie shirts!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten