zaterdag 11 mei 2013

Nk Meisjes Pupillen en NK Welpen

Vandaag werden de laatste ronden van het NK Pupillen meisjes gespeeld en was het de dag van het NK Welpen. Bij de pupillen was de slotdag enorm spannend. Ilse leek wel kampioen te worden, maar daarachter waren er nog vier kanshebbers voor het podium.

Aan het eind van het toernooi kan er nog van alles misgaan. Zo ook bij Ilse. Wat op papier een gemakkelijke partij zou worden bleek in de praktijk onjuist. Tegenstandster Rianne Mensinga speelde een bijna perfecte partij en stond op een gegeven moment zo goed als gewonnen. Ilse bleef vechten, won terrein terug en wist alsnog te winnen. Suzanne had nog kans op de tweede plaats. Ze moest dan wel winnen van Darja Koullen. De opening verliep exact zoals we dezelfde ochtend nog op het bord hadden gehad. Een gevaarlijke zet naar het kerkhofveld bracht Suzanne in de problemen. Darja profiteerde daar niet optimaal van en na een aantal ruilen werd er tot remise besloten. Lotte had ondertussen gewonnen en stond stevig op de tweede plaats.
In de laatste ronde won Lotte al snel en ook Ilse won vrij vlotjes, waarmee ze kampioen werd. Suzanne en Tamar maakten er een spannende partij van. Beide barsten van de zenuwen. Suzanne weigerde nu om naar het kerkhofveld te gaan, terwijl het nu juist WEL moest. Dammen blijft een lastig spel. Nu kwam ze in de problemen, maar de spanning werd Tamar teveel en ze bood remise aan. Suzanne nam het aan en eindigde op de vierde plaats. Tamar werd derde en Lotte behaalde een knappe tweede plaats.

Het NK Welpen Algemeen zou voor Elisabeth een oefentoernooi zijn. Volgens jaar is ze nog steeds welp en dan moet ze er staan. Maar omdat ze bij het NK meisjes al verrassend 4e was geworden (en kans had op het podium), konden we misschien wel meer verwachten. Net als vorige week deed ze het uitstekend. Ze begon met een remise en won vervolgens knap van Bryan van Alst. Wat vooral opviel was haar mooie partij opbouw. Waar de meesten maar wat aanschoven en op zetjes speelden, bouwde zij haar standen heel mooi op. In de derde ronde volgde het duel met Marie Gabbert, die de week ervoor Nederlands kampioene werd. Het werd een mooie strijd. Ze kwam achter, maar vocht terug. En hoe! Ze had misschien wel moeten winnen en Marie was in ieder geval blij met de remise. In de vierde ronde kwam ze eerst een schijf achter tegen Machiel Weistra, maar die won ze terug. Vervolgens had ze een geweldige truc, waarmee ze Machiel, maar ook mij verraste (had het helemaal gemist). Ze kwam vrijwel gewonnen te staan, maar gaf in een voordelig eindspel remise. Ze had probleemloos door kunnen spelen!
Vervolgens volgde er een overwinning, waarna ze naast Berke nog de enige was zonder nederlaag! Helaas volgde die wel in de volgende ronde tegen de snel spelende Yaroslav Gilevych. Het volgende duel met Albert Hendrik Sneijder was zeer enerverend. Elisabeth ging eerst aan de leiding, maar ging daarna in de fout. Albert Hendrik had nu de kans, maar vergat de winst te pakken. Elisbeth forceerde een remise eindspel en had genoegen genomen met een punt. Maar A.H. probeerde het nog even, maar werd een paar zetten later toch nog getruct door Elisabeth!
In de achtste ronde mocht ze eindelijk tegen Berke, wat ze zeer graag wilde. Helaas gaf ze pardoes vier schijven weg en verloor. In de laatste ronde verloor ze ook. Maar met 9 uit 9 en een enorme weerstand, werd ze knap achtste!

Kijk voor uitslagen op toernooibaseGeen opmerkingen:

Een reactie posten