maandag 9 april 2018

Wisselend succes HF NK's

De halve finales jeugd zijn inmiddels achter de rug. Afgelopen zaterdag waren we zelf gastheer van het welpen- en aspiranten toernooi. Zowel bij de welpen als de aspiranten wisten we door te dringen tot de finale. Bij de aspiranten lukte dat net niet.
Beginnen we met de pupillen. Zij speelden op twee zaterdagen in Hoogeveen. Vooraf leek dit de sterkste halve finale en dat bleek ook wel. De nummer twee van het vorige NK wist zich nu niet rechtstreeks te plaatsen! Dat deden Sander en Gerard wel! Sander stond er na de eerste dag redelijk goed voor, maar had nog een zwaar programma voor de kiezen. Maar na twee overwinningen, deerde het verlies in de laatste ronde niet meer.
Gerard had na de eerste dag een goede uitgangspositie, maar ook voor hem wachtte een zwaar programma. Na de winst op Daniel Boxum, had hij een gewonnen stelling tegen Sander bereikt. Maar het noodlot sloeg toe en hij verloor nog. In de laatste ronde wist hij orde op zaken te stellen door clubgenoet Wouter te verslaan.
Yneke begon goed aan het toernooi met twee overwinningen, maar na twee nederlagen leek plaatsing ver weg. Op de tweede dag scoorde ze weer goed en dat bracht haar op de zesde plaats. Niet genoeg voor directe plaatsing, maar wel genoeg voor een keuzeplaats!
Voor Wouter was het een beetje een teleurstellend toernooi. De eerste dag liep niet zoals gewenst. In de eerste ronde had hij knap een bijna gewonnen stelling tegen Lisa Scholtens bereikt, maar dat ging toch nog verloren. Dat was zuur en daarna lukte het niet goed meer. De tweede dag was het spel beter, maar plaatsing voor het NK lukte niet meer.
Voor Sebastiaan was het zaak om vooral geconcentreerd te spelen. Dat ging de eerste dag nog niet helemaal goed. De tweede dag ging dat een stuk beter. Tegen Wouter haalde hij een zeer verrassende combinatie uit, maar dat liep nog remise. En daarna speelde hij nog knap remise tegen Daniel Boxum.
Bas is eerstejaars pupil en voor hem was het vooral van belang om ervaring op te doen met langzamer dammen. Tegen Roland Kreeft ging dat enorm goed. Lange tijd ging het gelijk op, maar de partij ging op het laatst nog verloren. Hij wist uiteindelijk nog wel twee partijen te winnen en dat was een prima resultaat.

We organiseerden zelf een halve finale aspiranten. De eerste dag werd er gespeeld in de St. Michaelschool en de tweede dag in het Denksportcentrum. We deden met drie spelers mee en die hadden allemaal wel een kansje om zich te plaatsen. De groep was vrij homogeen qua speelkracht en dan kan iedereen boven komen drijven.
Favoriet Rudi van Velzen (laatstejaars) scoorde er in het begin aardig op los, maar hij had wel een paar keer behoorlijke problemen met het speeltempo. Met de nederlaag in de vijfde ronde tegen de andere favoriet, Wouter Sosef, beloofde het toch nog een spannende tweede speeldag te worden. Sosef was zelf matig begonnen met vier remises, maar de overwinning tegen Van Velzen gaf hem weer moed. Elisabeth stond er na de eerste dag ook uitstekend voor. Zeker omdat ze al een sterk programma had gehad. Voor Sander en Gerard was het vooral een oefentoernooi voor het NK Pupillen. Dus dat ze iets achterop waren geraakt, was niet zo'n ramp.
Op de tweede dag ontbrak helaas Noel Neve, vanwege ziekte. Zijn resterende partijen werden reglementair verloren verklaard. Voor de eindstand had het achteraf geen grote gevolgen.
Sander had een prima tweede dag, met o.a. een mooie remise tegen Wouter Sosef. Gerard scoorde er ook nog vier punten bij en kan tevreden zijn over zijn spel.
Elisabeth speelde uitstekend, maar vergat het af te maken. Ze had Rudy van Velzen over de knie kunnen leggen, maar verloor uiteindelijk ook nog. Uiteindelijk had ze net 1 puntje te kort voor de top drie. Maar voor haar moet het natuurlijk gebeuren op het NK meisjes aspiranten!

De welpen halve finale werd gehouden in het denksportcentrum. Met zes van de zeventien deelnemers waren we goed vertegenwoordigd! Voor de meesten was het een oefentoernooi, maar Anand en Stefan hadden zeker kansen om zich te plaatsen.
Anand speelde een uitstekend toernooi met een mooi derde plaats tot gevolg. Hij mag zich gaan opmaken voor het NK, dat op 12 mei in Hoogeveen wordt gehouden.
Stefan had het moeilijk, maar dat kwam ook door de zware loting in de eerste en derde ronde. Dan is moeilijk om weer terug te komen. Hij haalde nog wel zijn gemiddelde en kwam uit op de 11e plaats. Stefan had de zelfanalyse ook al klaar: "te snel gespeeld!"
Anar had ook een prima toernooi. Bij hem is het altijd alles of niets. Hij won vijf keer en verloor er vier. Hij mag nog drie jaar meedoen bij de welpen, dus plaatsing voor de finale gebeurt vast wel een keer!
Ninthe traint op de Michaelschool bij Henk Stroetinga en wilde graag meedoen aan dit toernooi. Ze ging de eerste vier ronden hartstikke goed en scoorde toen zes punten. Daarna werd er iets te snel gespeeld en dat leverde haar nog maar twee punten op. Maar ze liet wel zien, goed te kunnen dammen!
Bruno kan ook tevreden zijn over zijn spel. Als hij eenmaal een dam heeft, is het oppassen geblazen. Ook is hij een vechter. Tegen Jesse stond hij behoorlijk achter, maar hij vocht zich nog naar een keurige remise! In de laatste ronde speelde hij de langste partij met een multidammen eindspel. Dat won hij natuurlijk!
Anujin kwam voor de toernooiervaring. Ze kan heel rustig achter het bord zitten en laat zich niet gek maken door de klok. Ook neemt ze al kleine combinaties! Met deze houding komen de overwinning vanzelf een keer!


Uitslagen op Toernooibase:
Welpen
Pupillen
Aspiranten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten