maandag 16 mei 2016

Gerard Kramer Nederlands Kampioen Welpen

Afgelopen zaterdag werd in Culemborg het Nederlands Kampioenschap voor welpen gehouden. Gerard Kramer pakte daar verrassend de titel door favoriet Roland Kreeft voor te blijven. Ook Wouter Keitz deed het prima met een achtste plaats.

Voorafgaand aan het toernooi werd er wel rekening gehouden met een podiumplaats voor Gerard. Maar dat hij er met de titel vandoor zou gaan, had niemand verwacht. Bij eerdere toernooien had Gerard vaak een goede start, maar gedurende het toernooi sloeg dan de vermoeidheid toe. Nu was daar echter totaal geen sprake van. Sterker nog, hij leek steeds meer energie te hebben!

In de eerste ronde mocht Gerard meteen aan de bak. Marjory Feyt, de meisjeskampioen van Nederland, was de eerste tegenstander. Die horde werd probleemloos genomen. In de tweede ronde speelde hij positioneel superieur, maar vergat hij te winnen. Na een combinatie volgde een tegencombinatie en toen was een remise het hoogst haalbare.
Wouter Keitz had inmiddes de eerste twee partijen verloren. Eerst tegen de sterke Melvin Koullen en daarna tegen Jacob Noordhuis. Gevreesd werd, dat het een zwaar toernooi zou worden. Maar Wouter toonde veerkracht en zou sterk terugkomen!
Melvin Koullen tegen Wouter Keitz

Simon Harmsa kijkt toe bij Timon van Liere tegen Gerard
In de derde ronde kreeg Gerard weer een sterke tegenstander voor de kiezen. Wilmer Oostindjer pakte twee jaar geleden nog de titel voor de neus van Gerard weg bij het NK Benjamins. Wilmer had Gerard opgesloten aan de korte vleugel, maar combinaties zijn ook belangrijk. Gerard sloeg toe met een heuse Coup Flip (Philippe)!
Vervolgens werd ook Melvin Koullen aan de zegekar gebonden. Gerard sloot de lange vleugel van Melvin op en even later werd er naar dam gecombineerd.
Ondertussen had zijn naaste concurrent, Roland Kreeft, alle wedstrijden gewonnen.
Wouter had inmiddels zijn rug gerecht en won twee partijen op rij. Hij bleef rustig dammen en wachtte zijn kansen af.

In de vijfde ronde stond de kraker tussen Roland en Gerard op het programma. Roland plaatste al vroeg in de wedstrijd een flankaanval. In het begin was dat ongevaarlijk, maar het is moeilijk om er iets tegen te doen. Gerard probeerde de aanval te omsingelen, maar kwam steeds iets minder te staan. Ondertussen had het Roland al veel tijd gekost. Toen hij druk aan het rekenen was, zag hij ineens dat hij nog maar 2 seconden had. Hij deed nog vleug de beste zet...maar het was te laat. 0:00 en verloren. Een enigszins fortuinlijke overwinning, maar dat heb je soms nodig.
Wouter ging ondertussen lekker door met winnen. Tegen Arthur Schep combineerde hij er lekker op los. Ondertussen was hij al lekker opgeschoven naar de achtste plaats. Zou hij nog verder door kunnen schuiven...naar het podium misschien?

Vaak hield het toernooi hier zo'n beetje op voor Gerard. Dan kwam er zand in de motor en sloeg de vermoeidheid toe. Nu niet, maar er sloop wel iets anders in zijn spel...nonchalance! Gerard speelde sneller dan normaal, maar het spel bleef wel sterk. Maar met snel spel ligt een foutje wel op de loer.


Voorafgaand aan het toernooi had Garard van Martin Dolfing nog een goede tip gekregen. Op de hand waarmee hij zette moest hij een tekening maken. Als hij zette, zag hij dan die tekening en dan moest hij denken: Zetcontrole! Alleen die tekening was al zo normaal geworden, dat hij er helemaal geen aandacht meer aan schonk! Tip voor de volgende keer: Halverwege het toernooi een tekening in een andere kleur!
De "hand" van Martin
Tegen Casper Derks ging het allemaal nog goed. Er werd probleemloos gewonnen.
Inmiddels leek Wouter niet meer te stuiten. Tegen Arjen Lagerweij boekte hij zijn vierde overwinning op rij, al had hij daarbij wel wat hulp van zijn tegenstander nodig!

In de zevende ronde ging het bijna mis voor Gerard. Positioneel stond hij goed en hij leek een schijf te winnen. Op dat moment had de tegenstander echter een (moeilijke) Coup Philippe kunnen nemen. Die bleef wel gelijk, maar winnen zou dan nog een hele opgave worden. Nu was er echter geen vuiltje meer aan de lucht. Ook zijn concurrent Roland Kreeft bleef winnen. Hij stopte de opmars van Wouter.

Bij de supporters groeide nu het besef, dat een titel mogelijk was. Nog twee wedstrijden winnen en dan...Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Daria Shulepova was nu de tegenstander en die gaf geen krimp. Gerard speelde snel en de schijven vlogen in het doosje. De stand was nog steeds goed, maar hoe minder schijven er op het bord staan, hoe lastiger het vaak is om te winnen. Het werd dunner en dunner en Daria maakte geen grote fouten. Gerard wachtte geduldig af en gelukkig kwamen er barstjes in de verdediging. Er volgde schijfwinst en het eindspel werd vakkundig naar winst gevoerd.
Roland Kreeft kwam tegen Melvin Koullen met de schrik vrij. Melvin forceerde schijfwinst, maar vergat de schijfwinst ook daadwerkelijk te nemen. Beide heren zaten in tijdnood en daarin was Roland net iets bedrevenen. Zo kwam het dus op de laatste ronde aan!
Wouter speelde een geweldige partij tegen Marjory Feyt, maar vergat het eindspel te winnen. Het was een zogenaamd vier-om-een eindspel, maar toen Wouter een schijf niet goed verdedigde, was het remise. En dan was hij nog heel dicht bij het podium gekomen!

Wouter tegen Wilmer Oostindjer
In de laatste ronde trof Gerard iemand, waarmee hij in de halve finales nog een heroïsche gevecht had geleverd. Beide heren konden van elkaar winnen, dus er was wel sprake van enige spanning. Dat duurde niet lang, want Gerard coupte er lekker op los. Hij won eenvoudig en daarmee was de titel een feit! Roland Kreeft moest nog een remise toestaan aan Marjory, maar pakte wel mooi de tweede plaats. De derde plaats ging uiteindelijk naar Melvin Koullen.
Wouter voegde nog een punt toe aan zijn totaal, door Wilmer Oostindjer op remise te houden. Daarmee werd hij uiteindelijk achtste.
Wouter, Pinky, Simon

Gerard, Pinky, Simon

Alle deelnemers

Podium: Melvin, Gerard, Roland en natuurlijk Pinky

Uitslagen en standen: ToernooibaseGeen opmerkingen:

Een reactie posten