woensdag 18 juni 2014

Wouter 2e op NK Sneldammen


Sneldammen is een lastige discipline. Je krijgt maar vijf minuten en voor elke zet 5 seconden extra. In die beperkte tijd moet je een goede partij spelen. Snel spelen in standen waar het kan en even de tijd nemen als er een belangrijke beslissing moet worden genomen. Maar probeer die situaties maar eens te herkennen! Sneldammen is dus best moeilijk, maar het levert altijd wel spektakel op. En als kijksport is het zeer de moeite waard. Een dagje mee als coach naar het NK sneldammen in Utrecht is dan ook geen straf.
Het toernooi werd gespeeld op zaterdag 14 juni. We vertrokken 's ochtendsvroeg om kwart over 8 met de trein richting Utrecht. Wel vroeg, maar voor de begeleiders wel prettig, dat ze niet hoefden te rijden. Alleen heeft het treinen wel een nadeel. Je bent afhankelijk van de NS en Pro-rail. Dat bleek maar weer al te goed, toen de conducteur omriep, dat er een probleempje was rond Utrecht. De trein zou niet verder reiden dan Amersfoort vanwege een wisselstoring. Pro-rail had een momentje nodig zonder treinverkeer om het op te lossen. Hierdoor konden we wel eens te laat komen. We hadden al besloten om in Utrecht in de taxi te stappen en ondertussen hadden we Heike de situatie al gemeld. Zij kon mooi de organisatie op de hoogte brengen. Dat is ook wel nodig, want als je te laat bent, kunnen ze je maar zo vervangen door een andere speler. Gelukkig viel het allemaal mee. We konden in Amersfoort bijna direct een andere trein nemen. We waren op tijd in Utrecht om met de sneltrein te gaan. Stipt om 11 uur konden we achter het bord plaats nemen.

Vooraf leek de poule van Wouter goed te doen. Maar in vijf wedstrijden kun je je bijna geen foutjes veroorloven. Dat foutje kwam door een nederlaag tegen Melanie Voskuil. Wouter werd gedeeld tweede in de poule en was aangewezen op een barrage. Die werd gespeeld volgend het Georgiev systeem. Beide spelers krijgen 5 minuten. Bij een remise moet er doorgespeeld worden met de overgebleven tijd. Zo valt er uiteindelijk altijd een beslissing. In de eerste partij kwam Wouter een beetje in de problemen en moest remise maken. Ook zijn overgebleven tijd was een stuk minder dan zijn tegenstander. Echter, Wouter ging door naar dam en had een licht voordelig eindspel waarin hij nog wat door kon prutsen. Zijn tegenstander begon meer tijd te gebruiken en dat was Wat Wouter graag wilde. Het doorzetten werd beloond, want de tegenstander begon ook fouten te maken, waardoor het eindspel ineens een gewonnen eindspel werd! Met de hakken over de sloot haalde Wouter dus de finale.

Floris had een lastige poule, maar hij begon uitstekend met een remise tegen Tom Knapen. De tweede partij werd zelfs gewonnen! Nick Waterink bleek een maatje te groot, maar tot aan de laatste ronde was plaatsing nog steeds mogelijk. Helaas werd toen verloren van Marco de Leeuw, waardoor Floris naar de B-finale ging. Maar ook dat is een prima resultaat.

In de A-finale begon Wouter goed, maar hij verloor het belangrijke duel tegen Wouter Morssink. In de vierde ronde stond hij misschien wel verloren tegen Nick Waterink. Beide spelers hadden al een paar keer remise geweigerd. Dat werd Nick fataal, want hij trapte in een venijnige damvangst. Een belangrijke overwinning, want zo bleef hij in het spoor van Morssink. Na de zesde ronde had Wouter hem achterhaald, waarbij dus de titel in het visier kwam. Morssink speelde de laatste ronde niet sterk, maar won. Wouter had het mooi gespeeld tegen Mensinga, maar die ontsnapte nog met remise. Hierdoor werd Wouter dus net geen kampioen. Maar hij mag trots zijn op zijn eerste(!) podiumplaats bij een NK.

In de B-finale deed Floris het uitstekend. Hij hoefde slechts 1 nederlaag te incasseren en hij won twee partijen. Hij won ook van poulewinnaar Westerveld. Met een vierde plaats (12e op NK) heeft Floris het prima gedaan. Volgend jaar is Floris, net als Wouter, nog aspirant en dan komt de herkansing.

Suzanne speelde bij de pupillen goede partijen, maar het tijdverbruik was een probleem. Teveel tijd besteden in de opening en dan kom je op het eind wat tijd te kort. De standen waren telkens prima, maar met weinig tijd is het lastig om het tot een goed einde te brengen. In de poulfase scoorde ze vier punten en daarmee plaatste ze zich voor de B-finale.
Ook hier ging het op dezelfde manier. Mooie partijen, mooie standen, maar te weinig tijd. Dat resulteerde in de 8e (16e op NK) in de groep. Volgend jaar mag ze in haar laatste pupillenjaar laten zien dat ze best goed kan sneldammen.

Bij de welpen hadden we twee ijzers in het vuur: Max en Sander. Ze zijn ook volgend jaar nog welp, dus er lag geen druk op. Max speelde in de poule geweldig. Hij verloor niets en speelde twee keer gelijk. Ook won hij van Akosh Kardos, de kersverse nummer drie van Nederland. Met 8 punten werd hij eerste in de poule en plaatste zich glansrijk voor de A-finale. Sander had een wisselvallige dag. Hij dacht goed na en speelde goed op het centrum. Keerpunt was de partij in de derde ronde. Na schijfverlies speelde hij ijzersterk. Tegenstander werd compleet vastgezet en op het moment dat hij kon winnen...was zijn tijd op. Een enorme tegenslag, waardoor plaatsing onmogelijk leek. Maar in de laatste ronde won hij zomaar van Jan Kornilov, de kampioen van Nederland! Daarna was de organisatie aan het rommelen. Sander moest een barrage spelen voor plaatsing voor de A-finale. Hij won, maar dat was tegen een tegenstander die helemaal geen barrage moest spelen. Later bleek, dat ze de uitslag tegen Kornilov verkeerd hadden ingevuld. Maar goed. Uiteindelijk werd toch de juiste barrage gespeeld en die ging helaas kansloos verloren.

In de A-finale was bij Max de energie een beetje weg. Maar de finale was dan ook enorm sterk en daar zat hij maar mooi bij! Hij scoorde 2 punten en werd daarmee 8e van Nederland. Een mooie prestatie. Sander speelde in de B-finale goed en won deze uiteindelijk ook (dus 9e van Nederland). Dat leverde hem nog een beker op ook.

Na een lange damdag vertrokken we weer richting Groningen, waar we om 21:15 aankwamen.

Uitslagen zijn te vinden op Toernooibase

Geen opmerkingen:

Een reactie posten