zondag 16 maart 2014

Halve finales Welpen en Aspiranten

Afgelopen zaterdag waren de halve finales Welpen en het slot van de halve finales aspiranten. Wij moesten deze dag naar Urk. Elisabeth en Sander wisten zich te plaatsen voor de finale. Jesper en Max redden het niet, maar ze hadden wel een belangrijke rol in de klassering van Elisabeth en Sander! Wouter plaatste zich vrij eenvoudig door zijn poule te winnen. Gerald speelde goede partijen, maar moest tot de laatste ronde wachten op succes.
Met een grote delegatie waren we afgereisd naar Urk. De moeders van Jesper en Max gingen mee, de vader van Elisabeth, de familie Wolff en ook trainers Danny en Nick waren present. De speelzaal in Urk was wel uitdagend. We speelden in de kelder, zonder daglicht. Buiten de speelzaaltjes was een soort ontspanningsruimte, waar een biljart stond, een voetbalspel en een tafeltennistafel. Leuk voor als je al klaar bent met dammen, maar als je nog bezig bent, is het behoorlijk storend. Vooral voor de aspiranten. Danny heeft daarom de biljartballen verstopt en ook de voetbal, al werd er wel telkens een nieuwe gevonden. De organisatie vond het kennelijk geen probleem en deed er niets aan. Tot overmaat van ramp, raakte ook nog eens de WC verstopt.  Maar ook met deze omstandigheden moet je kunnen omgaan.

In poule B speelden Jesper en Elisabeth. Elisabeth begon geconentreerd aan haar wedstrijden, ondanks een feestje de vorige avond. Na vijf ronden had ze de volle 100% score, samen met Matthijs Jonkman uit Hoogeveen. Favoriet Akosh Kardos (vorig jaar nog finalist), was al op 5 punten achterstand gezet. Mede doordat Elisabeth in de vierde ronde van hem had gewonnen. Voor het eerst, want meestal spelen deze twee remise tegen elkaar. Jesper had tot dan toe een moeilijk toernooi. Dat kwam ook door een "aanraken is zetten" incident, waarbij de tegenstander ontkende. De arbiter had niets gezien. Hierdoor was Jesper behoorlijk van slag. Maar na een partijtje voetbal was de concentratie weer terug.

Elisabeth en Jesper voor aanvang van hun partij
 In de vijfde ronde moest Elisabeth een kleine teleurstelling incasseren. Ze wilde niet vertellen hoe het is gebeurd, maar ze verloor van Matthijs Jonkman. Maar nog niets aan de hand natuurlijk. De puntenmachine liep daarna weer vrolijk door. Jesper bleef geconcentreerd spelen, alleen hier bleven juist de punten achter. Maar in de laatste ronde liet hij zijn klasse zien. Hij speelde tegen koploper Matthijs Jonkman, die nog 1 puntje meer had dan Elisabeth. Hij kreeg een dam tegen, maar knokte zich terug tot een schijf achterstand. Beide spelers kwamn op dam en Jesper haalde een mooie truc uit. Hij kon winnen, maar sloeg net verkeerd met zijn dam, waardoor Matthijs ontsnapte met remise.

Zien jullie hoe Jesper kon winnen? (op 29 staat een witte dam)
Elisabeth en Matthijs moesten daarna een barrage spelen voor de eerste plaats. In de eerste partij met een bedenktijd van 5 min + 3 seconden per zet, ging het gelijk op. Al had Elisabeth wel een slecht eindspel. In razende tijdnood ging Matthijs door de klok en verloor. De tweede partij werd ontsierd door een incident. Elisabeth stond twee schijven voor en er leek geen vuiltje aan de lucht, totdat ineens haar tijd op was. Een oplettende toeschouwer meldde echter, dat Matthijs een hele tijd zijn hand voor de klok van Elisabeth hield. Ze kon dus niet zien hoeveel tijd ze nog had. De arbiter wilde eerst gewoon de partij verloren verklaren (hij had niets gezien) voor Elisabeth, omdat ze daar zelf volgens de regels op moest letten. Maar met sneldammen moet je op zoveel letten! Coach Danny (ook niets gezien) diende meteen een protest in. Onsportief gedrag mag natuurlijk niet beloond worden. Uiteindelijk loste de moeder van Matthijs het op, door te zeggen dat hij zo niet moest winnen. De partij werd alsnog verloren verklaard en zo won Elisabeth terecht haar poule. Hulde overigens voor de sportiviteit. Jesper eindigde op de 9e plaats, maar had een groot aandeel in de winst van Elisabeth!
Barrage
In de andere poule speelden Sander en Max. Sander won de eerste partij van Max en speelde vervolgens al snel remise tegen Gelders kampioen Sara van Lenthe. Veel te vroeg, want beide spelers hadden nog 11 schijven. Dat kon voor een van beide wel eens een duur puntje zijn. In de derde ronde stond het gevecht met Albert-Hendrik Snijder op het programma. Op papier de sterkste speler in de poule. Albert-Hendrik speelde in deze partij sterk en won verdiend. Sander was hierdoor een beetje van slag en verloor ook de vierde en vijfde partij. Wel van sterke tegenstanders, maar hij leek hiermee wel kansloos voor een finaleplek.

Albert-Hendrik en Sander nog onwetend over wat hen te wachten stond
Max had na een paar nederlagen zijn ritme gewonnen en versloeg prompt Albert-Hendrik Snijder! Eerst met een eenvoudige damcombinatie. Later in de partij had Snijder zich teruggevochten, maar an een enorme klapper (uitstekende gezien!) was het meteen over. Een belangrijke overwinning, zoals later zou blijken.

Na een winstpartij en een vrije ronde had Sander weer zicht op de vierde plaats. Al stond hij nog wel twee punten achter. Max deed weer van zich spreken door de sterke Lisa Scholtens op remise te houden. Zij zou later de poule winnen, met maar 1 puntverlies. Max lijkt tegen sterke tegenstanders beter te presteren dan tegen zwakkere.
In de achste ronde wonnen Albert-Hendrik en Sander beide. Sander zou nog een kans hebben als hij won en zijn concurrent verloor. Dat was een mogelijkheid, want AH moest nog tegen Lisa Scholtens. Het lot was Sander gunstig gezind. Hij won zelf en zag Lisa winnen.
Wat volgde was een heroische barrage. In de eerste partij werd Sander met boter en suiker ingemaakt. Snel een schijf achter en belabberd positiespel (rand). In grote tijdnood, wist hij het tij niet meer te keren. Maar Sander is een vechter. Met de tip van zijn coach (centrum!) ging hij op nieuw de strijd aan. Het was nog niet vlekkeloos (paar keer schijfwinst gemist), maar de centrumdruk werd Albert-Hendrik te veel. Hij verloor een schijf en nog een en toen was het over. Al moest Sander nog wel even op zijn klok letten, want weer was zijn tijd bijna op.
De derde partij gaf een compleet ander beeld. Sander koos er voor om supersnel te zetten. Dit bracht Albert-Hendrik behoorlijk in verwarring. Sander produceerde de ene na de andere krachtzet en misschien was het wel zijn beste partij van de dag. Overtuigend werd de partij gewonnen en daarmee was het Wonder van Urk een feit. Al had hij daar wel de hulp voor nodig gehad van....Max!
Welke sterke zet speelde Sander?
Vanuit Hoogeveen plaatsten zich maar liefst 4 spelers! Het NK wordt op 31 mei in Hoogeveen gehouden. De organisatie krijgt ook nog een sponsorplaats, dus in totaal zijn er dan 5 Hoogeveense deelnemers! Een ongekende luxe. Er zijn nog twee keuzeplaatsen en het is te hopen, dat deze naar Albert-Hendrik Snijder gaat. Hij hoort gewoon thuis bij de sterkste welpen van Nederland.

Bij de aspiranten had Wouter zich na de eerste speeldag al een goede uitgangspositie verschaft. Hij had al berekend, dat een remise tegen Jorne Huiting wel eens genoeg kon zijn voor plaatsing. Maar uiteraard ging hij wel de strijd aan tegen Jorne. Die gaf geen krimp en dus werd het remise.
Vervolgens won hij van Robert Datema, waarmee remise in de slotronde tegen Bart Westerveld voldoende zou moeten zijn.Het was een spannende klassieke partij, waarin Wouter aan de leiding ging. Bart zag het gevaar niet aankomen en deed een logische opbouwzet. Met een elementarie Coupe Royal, was het meteen over. Daarmee werd Wouter ook meteen groepswinnaar!

Vraag: Hoe won zwart (Wouter)?
In de andere aspiranten poule speelde Gerald (eerstejaars aspirant) een prima toernooi. Zo stond hij lange tijd een schijf voor tegen Vincent Houtjes, maar werd hij toch nog verrast in het eindspel. Ook tegen Nick Waterink had hij goede kansen, maar zat het gewoon niet mee. En bij veel partijen was dat wel het verhaal. Gelukkig bleef hij volharden en in de laaste ronde werd dat beloond met een mooie overwinning.

"team" foto


Uitslagen aspiranten staan hier
Uitslagen pupillen staan hier2 opmerkingen:

 1. Great Blog!

  Wateroverlast

  Heeft u problemen met een Wateroverlast? Dit kan gebeuren indien u een gesprongen leiding heeft, lekkage met de waterafvoer of de afvoer van regenwater zoals een gebroken of verstopte goten).
  Klein of grote klussen, wij lossen het allemaal op, bel 24/7 onze spoedservice van loodgieter Rotterdam. Wij zijn dag en nacht en tijdens feestdagen beschikbaar voor Rotterdam. Ook kunt u ons contactformulier invullen. bel: 010–760 34 74.

  for more: loodgieteruitrotterdam.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig artikel! geweldige inhoud moet gedeeld worden! :)

  BeantwoordenVerwijderen