zondag 16 februari 2014

Succesvol Gronings Kampioenschap

Het heeft even geduurd, maar hier is dan het verslag van de Persoonlijke Provinciale Kampioenschappen (PPK) die op 15 februari werden gehouden. Voor ons is deze zeer succesvol verlopen. Maar misschien is het belangrijkste wel, dat er meer dan 30 kinderen aan deelnamen! Het is mooi om te zien dat het aantal deelnemers ieder jaar gestaag groeit. Mooi ook was de deelname van een grote groep dammers uit Winschoten. Ze zijn daar nog niet zo lang geleden begonnen met een jeugdclub. Allemaal goed voor het dammen in Groningen!


Ook was er een grote deelname van onze club, van Warffum en van de Michaelschool.
Bij de welpen waren er maar liefst 18 deelnemers. Veel jonge kinderen, waaronder vier benjamins, die volgend jaar ook nog welp zijn! Er moesten maar liefst 9 wedstrijden worden gespeeld, waarbij iedere ronde door de computer berekend werd. Gertie en Marieke verzamelden alle uitslagen en zorgden er voor dat het in de speelzaal lekker rustig was.

Drie spelers gingen als een raket uit de startblokken. Gerard, die en passant even van zijn zus won, Max en Stijn Bakker hadden de volle 100% score. Favorieten Sander (nederlaag tegen Stijn) en Elisabeth stonden meteen al op achterstand. Benjamin Gerard won in de vierde ronde van Stijn en ook Max won zijn partij.

In de vijfde ronde won Max de topper tegen Gerard en stond ineens twee punten los. Inmiddels Elisabeth en Sander ook weer aangesloten in het peloton. Konden zij Max nog van de titel afhouden? Eerst mocht Elisabeth het proberen. Ze kwam in het middenspel op achterstand en leek te gaan verliezen. Maar Elisabeth geeft niet snel op en ze vocht zich nog terug met een paar leuke trucjes. De partij eindigde in remise. Sander was nu Max op een punt genaderd, door een overwinning op Gerard.
Kon Sander dan Max van de titel afhouden? Het antwoord is nee. Max speelde sterk en geconcentreerd in deze partij en kwam op voorsprong. Uiteindelijk wist Sander nog wel op dam te komen, maar de stand was gewonnen voor Max. Toch werd er tot remise besloten (?). Foei jongens!

Na acht ronden had Max zijn voorsprong geconsolideerd en volgde Sander nog steeds op een punt. Elisabeth had nog zicht op het podium, maar dan moest ze in een rechtstreeks duel winnen van Rianne Houwen. Rianne, afkomstig uit Winschoten, speelde tot dan toe een sterk toernooi. Elisabeth kon goed met de druk omgaan en won overtuigend. Ze moest nog wel even wachten tot de prijsuitreiking om te horen dat ze derde was geworden. Ook Max, Sander en Gerard wonnen, waardoor er in de top van het klassement verder weinig veranderde.
Max werd dus zeer verrassend kampioen. Intussen weten we hoe dat komt. Max had als enige zijn clubshirt aan! Nu weten we, dat dat extra krachten geeft. Dus jongens en meisjes: "Volgende keer je clubshirt aan!!" Gerard, die in de totaalstand derde werd, werd gekroond tot kampioen bij de Benjamins. Een knappe prestatie. Jesper Sleumer (Warffum) werd tweede bij de benjamins. Hij had de pech, dat hij veel te laat aanwezig was (zijn moeder was verkeerd gereden). Hierdoor had hij al twee keer verloren, voordat hij aan het toernooi begon. Op de derde plaats eindigde Esmee Rosema.

En hoe deden onze andere welpen het? Zij deden het ook uitstekend! De trainer is zeer tevreden over het spel en de inzet! Samuel begon aan het toernooi met vier nederlagen. Normaal gesproken baal je dan en heb je geen zin meer. Maar Samuel bleef er voor gaan en won nog vier van de overige vijf partijen! Dat leverde hem een mooie tiende plaats op. Ook Thomas kan tevreden zijn. Hij scoorde 7 punten en dat hadden er ook meer kunnen zijn! Matthijs (7 punten) en Ralf (4) punten deden het ook prima. Ze zaten een aantal keren nog als laatste te dammen. Goed geconcentreerd en heel handig in het eindspel! Zo hoort het jongens!


Bij de pupillen waren er acht deelnemers. De leiding was daar in handen van Rudolf Schwab. Helaas heb ik er zelf iets te weinig van kunnen zien. De strijd ging, zoals verwacht, tussen Suzanne en Wietze Veenstra. Wietze had in de vierde ronde een steekje laten vallen en moest dus in het onderlinge duel (6e ronde) van Suzanne winnen. Er werd iets teveel risico genomen en daar maakte Suzanne dankbaar gebruik van. Ze won en was daarmee meteen kampioen. Ook in de laatste ronde werd gewonnen, dus ze haalde ook nog eens een 100% score! Diba eindigde heel verrassend op de 3e plaats. Ze haalde evenveel punten als Wietze, maar op basis van het onderlinge resultaat werd ze 3e.

Er waren vier aspiranten en 1 junior, die samen in een groep speelden. Wouter werd kampioen, al moest hij in de laatste ronde wel genoegen nemen met remise tegen Floris. Floris moest overigens winnen, omdat hij daarvoor al had verloren van Gerco. Gerco verloor alleen van Wouter en werd tweede in de eindstand (en daarmee juniorenkampioen). Floris werd tweede bij de aspiranten, Robert Datema (Warffum) derde en Ninah Rosema vierde.


Alle standen staan op Toernooibase.
Foto's zijn te vinden op Picasaweb


Geen opmerkingen:

Een reactie posten