woensdag 18 december 2019

Het Noorden 3de en 4de op het NK clubteams


Door René Wijpkema

Afgelopen zaterdag 14 december was het zover, een dertiental dammers reisde om 8:25 uit Groningen, Friesland en Bad Nieuweschans af naar Nieuwerbrug. Twee uur later kwam iedereen aan in de ruime speelzaal waar we hartelijk verwelkomt werden door vele bekende gezichten.Om 11:00 precies begonnen alle teams aan hun eerste wedstrijd en werden de eerste krachtverschillen al waargenomen. Opvallend waren de teams van Hoogeveen en Brainsport bij de welpen en de Pupillen. Deze jeugdspelers wisten bijna geen fouten te maken en waren hierdoor als team te sterk voor een ieder.

De dag verliep voor Het Noorden erg gemoedelijk. Bij de welpen hadden we 5 spelers en bij de pupillen ook al kwam dit door een rekenfoutje van onder getekende. Het pupillenteam had eigenlijk uit moeten komen met 4 personen en de welpen met 6, maar gelukkig was Ninthe in vorm en presteerde ze als welp goed bij de pupillen!
Halverwege het Toernooi was het al duidelijk dat de welpen van Het noorden zeker bij de top 3 hoorden, want ze hadden alleen punten laten liggen tegen Hoogeveen en Brainsport, waar er tegen Brainsport nog goede kansen waren! Dat onze welpen nog wat kunnen leren met tijdgebruik viel ook op, want bijna iedereen in ons team wist elke wedstrijd af te sluiten met meer tijd dan waar ze mee begonnen. Er kwam bij de welpen wel 1 geweldige stand op het bord welke ik hier moet delen. Anar stond in een 3 om 1 voor en was zo gefocussed op het halen van een dam dat zijn tegenstander hem met een eigenlijk nooit voorkomende opsluiting kon pakken ( Is niet uitgevoerd ). Zie de stand: wit aan zet speelt 14-10 waarop zwart kan winnen.Bij de Pupillen was het veel spannender, want er waren een drietal kandidaten voor de 3de plaats. SSS Kampen deed het erg goed tot ze tegen ons mochten en Hoogeveen 2 liep nog 1 punt voor maar moesten de laatste ronde tegen Brainsport waardoor wij wisten bij geen verlies worden we eerste. Tot de 10de ronde leek dit ook goed te gaan, maar toen blunderde er drie mensen op rij tegen DEZ Reeuwijk onze derde concurrent. Zelf zag ik het tot mijn geluk nog 4-4 worden omdat Stefan helemaal uit een verloren stand remise op het bord kreeg, maar toen ik bij de welpen aan het kijken was kwamen ze er met zijn allen aanrennen en werd me verteld dat Stefan in een 2 voor hem en 4 voor de tegenstander nog won. Geweldig nieuws voor het team en zo gingen we vol goede moed naar de laatste ronde en daar werd overtuigend gewonnen van DES Lunteren.  Waar een ieder bij de pupillen erg goed speelde wil ik toch Ninthe nog even naar voren halen die een enorm leuke combinatie zag: Wit speelt en wintBij de Aspiranten/ Junioren was het een totaal andere strijd, waar sommige teams aangevuld werden met sterke 1100+ spelers kwamen we bij Het Noorden op met Girlpower! Tamar, Yneke en Demi lieten maar weer eens zien dat rating niks zegt over iemand zijn kunnen.

Het hele toernooi  liep erg ontspannen voor de dames en ze deden constant wat nodig was om in de middenmoot te blijven. Maar rond ronde 7 zagen we in een keer dat er kans was om boven Doetichem en Den Haag te eindigen. Vanaf hier werd er even aangezet en leek het zelfs mogelijk om deze teams in te halen, maar helaas moesten we nog wat punten laten lopen tegen Brainsport Eindhoven en WSDV de kampioen bij de Aspiranten/Junioren. Wel belangrijk om te vermelden is dat we van Den Haag wisten te winnen in de een na laatste ronde en in de laatste ronde Denk en Zet Culemborg wisten te verslaan. Helaas liep de concurrentie nog steeds 1 punt voor en moesten we ons berusten in een 4de plaats.
Ik hoop dat een ieder door deze prestatie erg gemotiveerd is geraakt en veel gaat trainen dit jaar, zodat we volgend jaar misschien wel mee mogen strijden om de 1ste plaats!
Al met al mogen we terug kijken op een geweldige dag met veel damplezier en kunnen we onszelf 3de en 4de van Nederland noemen. 

Meest geziene combinatie van de dag: wit speelt en wint.Geen opmerkingen:

Een reactie posten