zondag 3 december 2017

Pupillenteam Nederlands Kampioen

Afgelopen zaterdag is ons pupillenviertal kampioen van Nederland geworden! In een ijzersterk veld bleven ze het team van Hoogeveen 1 bordpuntje voor. Ons welpenteam, dat vooral speelde om te leren, wist toch nog een wedstrijdpunt te bemachtigen.


Natuurlijk hadden we vooraf gehoopt op een goed resultaat. Als je met het team Yneke Goerres, Elisabeth Kramer, Sander Staal en Gerard Kramer aantreedt, dan ga je voor het podium. Maar de tegenstanders waren behoorlijk sterk. De kampioen van afgelopen jaar, Hoogeveen, was nu ook weer de grote favoriet. Maar ook teams als Wageningen, Culemenborg en Eindhoven hadden een sterke en ervaren bezetting.

Pupillen en welpen samen op de foto

Elisabeth en Yneke werden vooraf gebombardeerd tot teamchef. Zo kon coach Danny zich richten op de welpen. De meiden deden dat zeer goed. In de eerste ronde werd meteen Hoogeveen 2 met 8-0 verslagen. Daarna volgde de eerste test tegen Culemborg, met de sterke Simon Harmsma in de gelederen. Die werd met het nodige kunst- en vliegwerk op remise gehouden door Elisabeth. De 6-2 overwinning was daarmee een feit.

Daarna volgde de wedstrijd tegen Wageningen. Gerard haalde de angel uit de tegenstander door Ivar Smijers moeiteloos op remise te houden. Sander ontsnapte een beetje tegen Fernande de Graaf, maar Yneke en Elisabeth sleepten de overwinning op het droge: 6-2.

Ook Hoogeveen had alles gewonnen en stond zelfs iets voor in bordpunten. Nu mochten de koplopers tegen elkaar. Het werd een loeispannende wedstrijd. Sander verloor combinatief van Renco Oostindjer, maar Yneke verraste de sterke Wouter Sosef met een mooi offer. Bijna liet ze de buit nog glippen, maar in het eindspel was ze alert. Elisabeth was behoorlijk in het nauw gebracht door Roland Kreeft. Ze kwam met creatieve offers nog een heel eind, maar moest toch berusten in de nederlaag. Gerard had ondertussen een mooie stand tegen Wilmer Oostindjer, maar beide spelers verkeerden in tijdnood. Gerard had het iets beter in de gaten dan Wilmer, want die verloor door tijdsoverschrijding. Daarmee behaalden we een benauwd gelijkspel.

Hoogeveen en Het Noorden voor de cruciale partij
Tegen Eindhoven bracht Gerard ons snel op voorsprong en het leek een gemakkelijke overwinning te worden. Zeker nadat Yneke had gewonnen. In de strijd om de titel waren de bordpunten erg belangrijk geworden, dus er moest eigenlijk zo dik mogelijk gewonnen worden. Sander en Elisabeth maakten het nog even spannend. Maar gelukkig behaalde Elisabeth een mooie remise tegen Jan Kornilov en Sander had enigszins geluk, dat zijn tegenstandster in een remisestand door de tijd ging.

Met nog twee ronden te gaan ging Hoogeveen nog steeds aan de leiding met een verschil van 2 bordpunten. Ons programma was op papieer wel gemakkelijker. Wij moesten nog tegen Winschoten en SNA, terwijl nog tegen de nummer drie en vier van de ranglijst moest spelen. Het was dus nog mogelijk om kampioen te worden, maar dan moesten we zelf alles met de grootst mogelijke cijfers winnen.
Tegen Winschoten liep het eerst behoorlijk goed. Al snel was het 6-0. Sander speelde nog tegen Demi Peters, maar die was niet van plan om aan ons feestje mee te werken. Met sterk spel hield ze Sander op remise. Gelukkig won Hoogeveen slechts met 6-2 van Culemborg, dus waren we toch een puntje ingelopen.

In de slotronde rekenden we razendsnel af met SNA: 8-0 en nu was het wachten op de wedstrijd Hoogeveen - Wageningen. Ivar Smijers haalde al vroeg in de wedstrijd een combinatie uit met schijfwinst. Bij Hoogevener Renco Oostindjer liep het ook heel slecht, dus we waanden ons al bijna kampioen. Maar het blijft dammen en Renco won nog verrassend. Ook de andere twee Hoogeveners wonenn en dus was onze hoop gevestigd op Ivar. Die rondde het mooi af en daarmee waren we kampioen! Yneke werd tevens topscorer van het toernooi.
Elisabeth, Yneke, Gerard en een blije Sander

Bij de welpen was het vooral van belang om te leren. Bas en Anand hebben al behoorlijk wat toernooiervaring, maar voor Stefan, Bruno en Anar gold dat niet.

We eindigden op de laatste plaats, maar dat is totaal geen schande. Elke wedstrijd werden er wel puntjes gepakt. En tegen Hoogeveen, de latere nummer twee van het toernooi, werd zelfs gelijk gespeeld! We kunnen met de welpen nog wel een poosje vooruit, dus volgend jaar zijn we weer van de partij. Bas werd uiteindelijk topscorer van het team. Hij verloor slechts 1 partij!

Anand, Bas, Stefan en Bruno
Uitslagen op Toernooibase

Geen opmerkingen:

Een reactie posten