maandag 1 mei 2017

Successen op NK's

De vakantie stond weer bol van de jeugddamwedstrijden. In Westerhaar was Wouter Wolff dicht bij de titel, maar hij moest genoegen nemen met de tweede plaats. In Groningen haalden Tamar Visser en Suzanne Staal het podium. In Den Haag deden Elisabeth Kramer, Gerard Kramer en Max Doornik het prima.

Beginnen we met het NK Aspiranten meisjes, dat we zelf organiseerden. Het organisatie comite bestond uit Danny Staal, Henk Stroetinga en Bob van der Mark. Gastheer was de Michaelschool, de school waar Henk werkt. Het was een geweldig toernooi met leuke nevenactiviteiten. Op de toernooisite (NK Meisjes Aspiranten) wordt daar uitgebreid verslag van gedaan.

Tamar was titelverdedigster en wilde natuurlijk dolgraag haar titel verdedigen. Suzanne wilde ook wel kampioen worden, maar er waren meer kapers op de kust. Bijvoorbeeld de Limburgse Darja Koullen of de gezusters Gabbert uit Wageningen. Het werd een spannend toernooi. Eerst nam de jonge Luise Gabbert brutaal de leiding, maar zij werd achtervolgens door Tamar, Darja en Suzanne teruggefloten. Suzanne had ondertussen al verloren van Darja en moest in de achtervolging. Toen ze ook nog verloor van Tamar, was de derde plaats het hoogst haalbare. Die werd met enige moeite gehaald door Luise Gabbert in een rechtstreeks duel te verslaan.
Tamar en Darja speelden alleen tegen elkaar remise en wonnen de overige partijen. Dat ging soms met enige moeite. Zo had Luise een combinatie kunnen uithalen tegen Tamar en was Marie Gabbert dichtbij de remise tegen Darja. De barrage om de titel ging gelijk op. De eerste partij eindigde in remise en ook de tweede leek gelijk te eindigen. Maar helaas maakte Tamar een verkeerde slagkeuze en kon Darja de felicitaties in ontvangst nemen.
Bij de sluitingsceremonie was Wereldkampioen Roel Boomstra nog aanwezig om de speelsters toe te spreken en om de prijzen uit te reiken.

Tamer, Darja, Suzanne

Op Koningsdag gingen de meiden nog even de stad in om reclame te maken voor het dammen. En dat is gelukt, getuige het filmpje!


Bij het NK Junioren in Westerhaar ging Wouter Wolff uitstekend van start. Met 10 punten uit 5 wedstrijden ging hij met 1 punt voorsprong het duel met concurrent Jitse Slump aan. Die eindigde in remise en Wouter leek de titel al half binnen te hebben. In de 7e ronde voltrok zich echter een klein drama. Wouter nam veel risico en stond al snel verloren. Hij kreeg tot twee keer toe een herkansing om de rollen om te draaien, maar die kansen werden niet benut. Even later kon hij diep teleurgesteld zijn tegenstander feliciteren. Tot overmaat van ramp kwam zijn concurrent Jitse langzij met een plusremise. Uiteindelijk bleek die plusremise beslissend in het toernooi. Met een miniem verschil pakte Jitse de titel en werd Wouter verwezen naar de tweede plaats.

Bij het NK Pupillen in Den Haag behaalde Elisabeth de 7e plaats, Gerard de 9e plaats en Max de 15e plaats. Elisabeth speelde een prima toernooi. Ze won van de regerend kampioen Emre Hageman in een standaard "Klassiekje". In de laatste ronde hield ze lang stand tegen de ongenaakbare Simon Harmsma, maar met de remise in zicht ging het nog net mis.
Ook Gerard speelde prima. Zeker als je bedenkt, dat hij nog welp is! Hij speelde mooie partijen en haalde leuke combinaties uit. Maar soms werd hij ook het slachtoffer van zijn eigen trucjes! Het leuke onderlinge duel met zijn zus werd verloren. Door perschef Fred Ivens werd daar een leuk "Kramer vs Kramer" artikel aan gewijd!

Kramer vs Kramer

Max had een keuzeplaats gekregen voor dit toernooi en speelde voornamelijk om te leren. Hij had leuke aanvallende partijen en vooral zijn laatste partij was van uitzonderlijke klasse. Max heeft genoeg bagage meegenomen uit Den Haag om volgend jaar nog beter voor de dag te komen.

Links naar de toernooien:
NK Aspiranten Meisjes
NK Junioren
NK Pupillen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten