donderdag 5 januari 2017

Elisabeth Provinciaal Kampioen Pupillen

Afgelopen woensdag werd in Winschoten het Provinciaal Kampioenschap Pupillen gehouden. Elisabeth Kramer wist daar, niet geheel verrassend, de titel te pakken. Op de tweede plaats eindigden drie spelers: Gerard Kramer, Max Doornik en Sander Sander. Zij spelen binnenkort nog een barrage.

Er werd erg goed gespeeld. Iedereen zat geconcentreerd achter het bord en de partijen waren van hoog niveau. Waarschijnlijk heeft de voorbespreking daarbij geholpen: Punten zijn niet belangrijk, maar hoe je speelt wel!
Al na een paar ronden bleek, dat de kampioen uit Groningen zou komen. Elisabeth, Gerard, Max en Sander scoorden er lustig op los. De onderlinge duels zouden de doorslag moeten geven. Elisabeth kwam alleen tegen Gerard eventjes in de problemen. Nadat de winst werd gemist, combineerde Gerard winnend naar dam. In het vervolg vergat hij een keer te slaan, waardoor het nog remise werd.
Gerard speelde sowieso een goed toernooi, maar in de afwerking ging het een paar keer mis. Een goed eindspel tegen Max werd op de klok verloren. En in een gewonnen stand tegen Sander werd hij nog verrast door een plakkertje.
De partij tussen Sander en Max was ook van hoog niveau. Max had een goede flankaanval en Sander probeerde dat te omsingelen. Toen dat niet lukte, ruilde Sander de flankaanval van het bord. Even later plaatste Max een centrumaanval, die bijna winnend was. Sander kon nog juist ontsnappen met remise.
Elisabeth won uiteindelijk met 15 punten uit 8 partijen. Sander, Max en Gerard haalden er 12.
En hoe deden Sil en Wouter het dan? Die speelden ook prima partijen. Sil had in de eerste twee ronden een zwaar programma en had ronduit pech, dat hij verloor. Eerst van Sander en daarna op de klok van Max, maar toen was de stand waarschijnlijk al uit. Hij herpakte zich prima en eindigde uiteindelijk als vijfde.
Wouter is eerstejaars pupil en dat is altijd lastig. Hij verloor er vier op rij, maar bleeft goed en geconcentreerd spelen. Hij won een mooie partij van Demi Peters uit Winschoten. Zij werd vorig jaar nog overtuigend kampioen bij de welpen, maar moest nu het onderspit delven. Dat geeft wel aan, dat er bij Wouter progressie in zit!
Bij de welpen hadden we 1 deelnemer: Anand Dalai. Hij speelde alle partijen zeer geconcentreerd en gebruikte zijn tijd goed. Maar wat een pech had hij steeds. Schijven voor, maar dan kon de tegenstander toch nog naar dam huppelen en dan bleek er toch nog ineens een trucje in te zitten, waardoor hij nog verloor! Dat gebeurde in meerdere partijen. Hij heeft de meeste partijen wel gewonnen gestaan! Mooi was ook, dat hij heel vaak een kleine combinatie nam. Uiteindelijk eindigde hij als derde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten