zondag 17 mei 2015

Suzanne Staal Nederlands Kampioen Pupillen meisjes

Suzanne heeft dan eindelijk haar titel te pakken. Na vier tweede plaatsen op verschillende NK's was het raak: Nederlands Kampioen bij de pupillen meisjes. Elisabeth maakte het succes compleet door knap als derde te eindigen.
Het NK pupillen meisjes was dit jaar een knotsgek toernooi. Er leek een vloek te rusten op de koppositie. Deze werd telkens weer verspeeld en tot het einde toe waren er meerdere kanshebbers voor de titel. Dat deze uiteindelijk naar Suzanne ging was een klein wonder.

In de eerste ronde trof Suzanne de verrassend sterk spelende Marie Gabbert. Zij is eerstejaars pupil, maar speelde een zeer goede partij. Zowel Suzanne als Marie hadden kansen. Marie leek zich ten koste van een schijf naar dam te werken, maar Suzanne had een grappige parade. Het resterende eindspel was niet moeilijk meer.
Elisabeth speelde handig een halve hekstellig tegen Vera Brunnink. Een kleine combinatie bracht al vroeg schijfwinst en later partijwinst.
Topfavoriete Nicole de Vries won ook, net als Kirsty Wadjuwibowo. Deze vier dames zouden het toernooi gaan beheersen.


In de tweede ronde stond meteen de topper tussen Suzanne en Nicole op het programma. Een beetje vroeg in het toernooi, maar ze zouden elkaar toch wel treffen. Suzanne ging al vroeg in de aanval en Nicole probeerde het centrum te pakken. Een kleine onoplettendheid van Nicole kostte een schijf. Dit kadootje werd door Suzanne knap naar winst gevoerd.
Elisabeth speelde tegen Jasmijn Scholten een modelpartij. Ze bouwde de vuist op en ging even later over naar een flankaanval. Jasmijn wist zich duidelijk geen raad met de aanval. Hij werd er af geruild, maar dat leverde wel een passieve stand op. De lange opbouwfase werd door Elisabeth goed uitgespeeld met als klap op de vuurpijl een mooie forcing en combinatie. Deze combinatie won later terecht de prijs voor de mooiste combinatie van het toernooi.
Nicole - Suzanne

In ronde drie troffen Elisabeth en Suzanne elkaar. Niet voor het eerst dit seizoen. Nog niet zo lang geleden vochten ze nog een leuk duel uit in de barrage van het Gronings kampioenschap. Toen was Suzanne de sterkste. Deze keer trok Elisabeth aan het langste eind. In symmetrische stand bleef Suzanne de zetten van Elisabeth na-apen. Meestal is dat geen goede strategie. Er werd door Elisabeth een zetje ingevlochten, waardoor na-apen niet mocht...maar dat gebeurde toch. Een 2-om-4 besliste het duel. Elisabeth kwam daarmee aan kop, samen met Kirsty, die ook nog een 100% score had.

Uiteraard troffen zij elkaar in de vierde ronde. Kirsty speelde een sterke centrumaanval en dwong Elisabeth tot verdedigen. In het late middenspel had Elisabeth een slechte schijvenverdeling en ten koste van een schijf brak Kirsty door naar dam. Ook Elisabeth wist nog een dam te halen, maar het resterende eindspel was technisch verloren. Inmiddels had Kirsty last van tijdnood en ze zag het allemaal niet meer. Op het moment dat ze een schijf lijkt kwijt te raken, had ze verrassend kunnen winnen. Toen dit gemist werd, was het eenvoudig remise.
In de slipstream van Elisabeth won Nicole ook. Suzanne speelde remise tegen Jasmijn Scholtens en mocht niet klagen. Jasmijn miste een zevenklapper, maar later was het eindspel weer gewonnen voor Suzanne, die pardoes twee stukken weggaf. Dan is remise ook een terechte uitslag.

Naar het duel tussen Elisabeth en Nicole werd reikhalzend uitgekeken. Nicole wist Elisabeth al snel te verleiden tot complex spel. De centrumaanval was misschien nog wel te verdedigen, maar toen Elisabeth de voorpost aanviel, zat er een kleine combinatie in. Nicole liet zich deze kans niet ontnemen. Later zou ze hiervoor de prijs voor de mooiste partij winnen.
Suzanne moest winnen om in het spoor te blijven. Maar dat leek al snel te mislukken. Myrthe Kraaijenveld speelde een rare zet en Suzanne meende een 1-om-2 te nemen. Daar klopte helemaal niets van, want Myrthe sloeg er twee. Na deze kronkel speelde Suzanne bijna de hele partij met een schijf minder. Myrthe bleef echter snel spelen en het plan wat ze volgde was minder sterk. Suzanne blufte een beetje en won een schijf terug. In de overblijvende stand had ze veel terreinvoordeel en dat bracht haar de overwinning.
Heel verrassend had Marie Gabbert zich ook aan kop genesteld, samen met Nicole. Daarachter volgde een groepje van vier, waaronder Elisabeth en Suzanne. Nog drie ronden te spelen en zes kanshebbers voor de titel.

Marie speelde een sterk partij tegen Nicole. Ze was niet onder de indruk van de halve hekstelling. Maar Nicole is sluw. Ze plaatste een hele verre voorpost. Deze had direct geruild moeten worden, maar Marie zag het gevaar niet. Twee zetten later was het bekeken. Nicole, inmiddels in tijdnood, combineerde met de voorpost naar dam. Deze dam ging er weer van af en de resterende stand was waarschijnlijk remise. Marie was nu echter te snel en liet zich nog opsluiten, waarna Nicole er toch nog met de punten vandoor ging.
Suzanne speelde haar favoriete opening, maar deed het niet helemaal handig tegen Marilene ter Weijden. Deze profiteerde niet. Toen ze zelf later een aanval plaatste werd deze schijf door Suzanne opgepeuzeld. Direct daarna volgde nog een fout en toen was de partij beslist.
Elisabeth moest nog bijkomen van de zware inspanning tegen Kirsty. Ze speelde goed tegen Rosalique van Erven, maar het voordeel verwaterde. Net toen Rosalique het heft in handen leek te nemen, nam Elisabeth een verrassende combinatie. Ze kon op twee velden naar dam, maar door de spanning of vermoeidheid(?) sloeg ze naar het verkeerde veld. Rosalique kon de dam simpel afnemen en even later de felicitaties in ontvangst nemen. Erg zuur voor Elisabeth, maar ze zou zich nog sterk terug vechten in het toernooi!

Na zes ronden stond Nicole aan kop met 10 punten, gevolgde door Suzanne en Kirsty met 9 punten. Marie had er 8, net als Rosalique. Elisabeth stond nu zesde met 7 punten.
Met nog twee ronden te gaan kon er van alles gebeuren...zeker als de koploopster zou verliezen.
En laat dat nu net gebeuren. Nicole trof Kirsty en zij maakten er een geweldige strijd van. Kirsty had niets aan remise en ook Nicole ging vol voor de winst. In de analyse ruimte kreeg deze partij dan ook veel aandacht. Nicole had een iets mindere stand en combineerde verrassend naar dam. Deze dam ging er met gelijk spel weer van af, maar de overblijvende stand was kansrijk voor Kirsty. Nicole vond geen verdediging en verloor een schijf. Even later had Kirsty een dam en alleen haar tijdnood maakte het nog spannend. Ze bleef echter beheerst en won de partij.
Suzanne speelde een mooie modelpartij tegen Rosalique, die al vroeg haar lange vleugel liet opsluiten. Dit werd door Suzanne knap uitgespeeld. Op het moment dat het leek alsof Rosalique zich kon ontworstelen aan de opsluiting, had Suzanne een verrassende slagkeus combinatie. Na de schijfwinst was het snel gebeurd met de weerstand. Door deze overwinning nestelde Suzanne zich samen met Kirsty aan kop. Elisabeth hield zicht op het podium door een knappe overwinning op Sarah Hanhart. Ze bleef geduldig spelen en dat werd beloond met een eenvoudig zetje van Weiss.

De slotronde had niet mooier kunnen zijn. De beide koploopsters troffen elkaar en de winnares zou kampioen zijn. Nicole had ook nog kansen op de titel, maar dan moesten de beide kemphanen remise spelen. Nicole deed in ieder geval wat er moest gebeuren. Zij won met enige moeite van Jasmijn Scholtens en kon daarna wachten op de uitslag bij Kirsty en Suzanne.
Kirsty-Suzanne
Lange tijd had Kirsty het betere van het spel. De opening verliep niet helemaal zoals gepland voor Suzanne. Kirsty kreeg een goede aanval, die later van het bord ging. Daarna volgde een klassieke partij, die erg spannend was. Kirsty ging sterk naar het kerkhofveld en Suzanne moest zoeken naar een verdediging. Die werd gevonden met een mooi offer. Kirsty had verschillende opties, maar koos voor een verborgen dam. Deze werd echter weer gevangen en de overgebleven 5-om-5 stand leek remise-achtig. Er zat echter nog genoeg muziek in de stand en even later bleek deze totaal gewonnen te zijn voor Suzanne. In de analyseruimte hadden de kenners het allemaal al uitgezocht, maar Suzanne moest het nog vinden achter het bord. Dat deed ze perfect en tot grote vroegde kon ze de felicitaties in ontvangst nemen. Eindelijk kampioen van Nederland!
Elisabeth greep haar laatste kans door van Lisa Schep te winnen. Deze liet zick opsluiten op haar korte vleugel en dat had ze beter niet kunnen doen. Even later kostte het haar een schijf. Even leek de partij te keren toen Lisa een verborgen damcombinatie vond. Elisabeth had echter alles gezien. De dam ging weer van het bord en de winst was binnen!
Elisabeth had al gezien hoe de dam gevangen zou worden
 Door deze zege eindigde ze gelijk met Kirsty en er volgde een barrage met verkorte speeltijd. In de eerste partij had Kirsty de beste kansen, maar ze wist het niet te verzilveren. Het werd remise.
De tweede partij liet zien dat pech en geluk dicht bij elkaar liggen. Op het moment dat Kirsty kon winnen met een Coup Philippe, trapte ze zelf in een zetje. Even later kon Elisabeth de felicitaties in ontvangst nemen. Een knappe en verdiende derde plaats!
Nicole-Suzanne-Elisabeth
 Zie toernooibase voor standen en partijen
Zie Jeugddammen voor verslagen en foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten