maandag 22 december 2014

Het Noorden 3e op NK Clubteams!

Afgelopen zaterdag werd in IJsselstein het NK Jeugd voor Clubteams gehouden. Ons welpenteam heeft het daar uitstekend gedaan door de derde plaats op te eisen. Een knappe prestatie voor dit jonge team. Hoogeveen werd kampioen. Bij de pupillen boekten we ook succes. Suzanne speelde mee met Hoogeveen en dat team werd Nederlands kampioen! Suzanne won al haar partijen en werd daarmee (gedeeld) topscorer van het toernooi.

Aanvankelijk zouden we met twee welpenteams deelnemen. Helaas was Wouter Keitz al de hele week ziek en op vrijdag moesten we de knoop doorhakken. Het zou beter voor hem zijn om niet mee te doen. Hij zal er zelf het meeste van gebaald hebben. Voor Indy en Liam was nu het vervoer een probleem (ze zouden mee met de auto). In onderling hebben we toen besloten om het tweede team terug te trekken. Het eerste team had hierdoor wel een extra invaller gekregen, want Sil ging wel gewoon mee. En dat was maar goed ook!

Om op tijd in IJsselstein te zijn moesten we al vroeg vertrekken. Half acht verzamelen we op het station en dan om kwart voor acht de trein. We waren met een groep van 9: Max, Elisabeth, Gerard, Sander, Petra, Suzanne, Henrike, Danny en Nick. Op het station kwamen we ook nog de Warffummers tegen, die met ons meereisden. Een leuke groep dammers dus.

Gelukkig verliep de reis zeer voorspoedig. Eventjes overstappen in Zwolle en in Utrecht de sneltram naar IJsselstein. Daar konden we ook nog even een glimp opvangen van de grootste kerstboom van Nederland. Helaas waren de lichtjes nog niet goed zichtbaar, maar op de terugweg wel. Ruim op tijd arriveerden we in de speelzaal.

Daar mochten we gelijk onze tegenstander loten. Ik zei nog tegen Max: "Niet Hoogeveen 1 loten!". Maar dat is de goden verzoeken. Hoogeveen rolde uit de koker. Maar zo erg was dat nou ook weer niet, want die zouden we sowieso wel een keer treffen.

Met 12 welpenteams had de organisatie de volgende opzet bedacht. Eerst zouden er 6 ronden gespeeld worden volgens het Zwitsers Systeem. De beste vier teams zouden dan doorgaan naar de Finale. Daar zouden ze nog een keer tegen elkaar spelen voor de podiumplaatsen. De "afvallers" zouden nog drie ronden spelen voor de plaatsen 5 t/m 12. Het doel was dus om in ieder geval bij de eerste vier te eindigen in de voorronden. Dan is het eigenlijk best prettig, als je de topfavoriet Hoogeveen al in de eerste ronde treft!
Vrolijke gezichten voor de titanenstrijd

Dat Hoogeveen de favoriet was, ondervonden we meteen al. We werden er met 6-2 afgezet. Alleen Elisabeth wist de eer te redden met een overwinning. In de tweede ronde wonnen met 8-0 van Culemborg en vervolgens met 6-2 van Hoogeveen 2. Toen ook Lunteren met 6-2 werd verslagen, lagen we weer op koers voor de top 4. Tegen het sterke Huissen moesten we een kleine nederlaag slikken. Maar daarmee hadden we weer een zeer sterke tegenstander gehad. Gevolg was wel, dat we in de laatste ronde perse moesten winnen van SNA 1. Dat werd een knotsgekke wedstrijd, maar we wonnen wel met 7-1. Hiermee was de finaleplaats veilig gesteld!

In de finale kregen we te maken met Hoogeveen 1 en Huissen en het verrassende Hoogeveen 2. Gezien de resultaten in de voorronden, moesten we in ieder geval proberen om boven Hoogeveen 2 te eindigen. Hoogeveen 1 en Huissen leken een maatje te groot, maar je weet het nooit!
De eerste wedstrijd was tegen Huissen. In deze wedstrijd hadden we meer kansen dan in de voorronde. Voor de tweede keer had Sander bijna Jan Kornilov op de knieën. Helaas wist hij het eindspel net niet te winnen, waardoor Huissen er vandoor ging met een 5-3 overwinning.
Daarna volgde Hoogeveen 2. In deze wedstrijd gebeurde weer van alles. Gerard gaf pardoes twee schijven weg, maar de tegenstander was aardig en sloeg er maar 1. Sander trapte in een 1-om-3 naar dam...maar de tegenstander zag het niet. Met het nodige geluk wonnen we met 6-2.
In de laatste ronde volgde nog Hoogeveen 1. Theoretisch konden we nog kampioen worden, maar dan moesten we winnen met 8-0. Een zeer lastige opgave. Dat bleek ook wel, want wederom was Hoogeveen te sterk. Het werd 7-1, waarbij weer Elisabeth het punt redde.
Maar de mooie derde plaats was binnen en daar mogen we trots op zijn!

Sander werd topscorer van het team met 12 punten. Elisabeth scoorde 11 punten. Sil speelde verrassend goed. Hij haalde 9 punten, maar deed dat in 6 wedstrijden! Max scoorde 7 punten (uit 7 wedstrijden) en Gerard haalde twee punten. Volgend jaar is Elisabeth pupil, maar de rest van het team is dan nog steeds welp. Wie weet wat voor moois er nog in het verschiet ligt!


Hoogeveen doet het goed met de jeugd, want ook bij de pupillen werden ze met afstand kampioen. Een belangrijke rol was daar voor Suzanne. Ze won al haar partijen! Ze zijn we toch een beetje Nederlands kampioen :)
Typisch beeld: Suzanne als laatste nog bezig
Met een voldaan gevoel (van de patat van Smullers?) gingen we weer naar huis, waar we om kwart voor 8 arriveerden. Twaalf uur later dan we vertrokken, maar het was het meer dan waard!

Uitslagen staan op Toernooibase

Geen opmerkingen:

Een reactie posten