vrijdag 20 januari 2012

DDB-Cup Hijken

De DDB-Cup in Hijken was voor ons een geslaagd toernooi. Niet alleen waren we met veel Noorderlingen aanwezig, maar er werden ook nog eens een behoorlijk aantal prijzen gewonnen. Vanuit Groningen en Warffum deden er maar liefst 15 kinderen mee! In totaal verschenen er 50 kinderen achter de borden, een record dit seizoen.


Wouter tegen Nick in de barrage
De hoofdgroep was er een om van te smullen. Met onder andere de nummer drie van het WK Pupillen en een aantal EK-gangers was het sterk bezet. Daartussen zaten maar mooi Wouter , Pim, Gerco en Floris! De organisatie had zoveel sterke spelers, dat ze de groep hadden uitgebreid tot acht spelers. Dat had als gevolg, dat er gesneldamd moest worden met 5 minuten en 5 seconden per zet. Dat ligt niet iedereen. Dat maakte wel, dat iedereen van iedereen kon winnen en dat gebeurde ook. Niemand wist ongeslagen te blijven, zelfs Nick Waterink niet, de topfavoriet. Met nog 1 ronde te gaan waren er drie koplopers: Nick, Wouter en Vincent Houtjes. Zowel Nick als Wouter wonnen, waarna een barrage noodzakelijk was. In de eerste barrage had Wouter een gouden kans om Nick te verslaan, maar in razende tijdnood wist Nick het tij te keren. Wouter wikkelde verstandig af naar remise. In de tweede barrage was de koek op voor Wouter en hij moest genoegen nemen met de tweede plaats. Desondanks een mooi prestatie!

Pim in gedachten tegen Floris
Floris had het in deze groep zwaar. Hij scoorde drie punten, maar had er zeker meer verdiend. Goed spel werd niet altijd beloond met punten. Hij kan terugkijken op een leerzame dag. Pim en Gerco houden niet zo van sneldammen. Pim wist desondanks nog vier punten te scoren en Gerco, de leider in het totaalklassement, kwam uit op zes punten. Dat hadden er meer kunnen zijn als hij niet in gewonnen stand door de vlag ging. Hopelijk besluit de organisatie om het volgende toernooi de groep wat kleiner te maken, zodat ze meer tijd krijgen. Dan komen de kwaliteiten van de spelers beter tot hun recht.

Lotte - Ilse

In de tweede groep zaten vier spelers van ons: Niels, Gerald, Suzanne en Lotte. De kans was dan ook groot, dat we daar prijzen zouden gaan winnen. De vraag was alleen welke, want ook de sterke Ilse Barf uit Leek was ingedeeld in deze groep. De verschillen waren klein en iedereen verloor dan ook wel een keer. Uiteindelijk had Suzanne de meeste punten verzameld. Ze speelde sterk en dacht goed na. Soms te lang, waarna de organisatie er een klok bij moest zetten om het te versnellen. Een ronde voor het einde was ze kampioen, waarna ze nog wel verloor van Lotte.

Gerald zichtbaar moe

Gerald had een paar nachten slecht geslapen en dat was te zien aan zijn spel. Af en toe even de concentratie kwijt. Maar hij toonde veerkracht door op het eind nog te winnen van de sterke Ilse Barf. Een partij waar niets op viel af te dingen. Ook hield hij Lotte nog op remise. Uiteindelijk waren zijn acht punten niet genoeg voor het podium. Hij werd vijfde. Niels speelde uitstekende partijen en streed tot het einde toe mee voor het podium. Dat werd beloond en hij werd gedeeld derde met Lotte. Doordat hij het onderlinge duel had gewonnen mocht hij de derde prijs mee naar huis nemen. Natuurlijk een beetje sneu voor Lotte, die nota bene de nummer 1 had gevloerd, maar dat maakt haar prestatie niet minder. In deze groep werd Ilse Barf, die niet helemaal fit was, tweede.

In de derde groep mochten Tijmen ,Olaf en Robert (Warffum) aantreden. Tijmen vloog uit de startblokken en won de eerste partijen. Olaf deed het wisselvalliger en zat niet helemaal in zijn spel. Maar toen de jongens tegen elkaar mochten spelen trok hij wel aan het langste eind. Helaas speelde Jasper van der Boon in deze groep, die er met de eerste prijs vandoor ging. Tijmen en Olaf waren gedeeld tweede, waarna er een barrage moest worden gespeeld. Deze keer won Tijmen en werd daarmee tweede. Olaf moest zich tevreden stellen met de derde plaats. Robert speelde in zijn tweede DDB-Cup goed en behaalde 5 punten en werd daarmee vijfde.

Oei..een dam tegen
In de vierde groep speelden Kim en Douwe (beide Warffum) en Sander. Met zijn zes jaren was Sander veruit de jongste, maar dat deerde hem niet. Grote jongens van elf jaar werden gevloerd, alsof het niets was. Alleen broer en zus Yildirim uit Hoogeveen waren een maatje te groot in deze groep. Van deze twee gaan we zeker nog meer horen. Maar Sander kan trots zijn op zijn derde plaats. Op de opmerking: “De volgende keer mag je wel in een lagere groep spelen”, antwoordde hij boos, dat hij juist hoger wilde! Hij wil zo snel mogelijk bij Suzanne in de groep! That’s the spirit!

Douwe begon sterk in deze groep, maar daarna was de concentratie een beetje weg. Hij haalde zes punten en werd vierde. Kim verloor een aantal wedstrijden, maar won er tussendoor wel eentje. Haar spel gaat vooruit, dus de prijzen komen vanzelf een keer!

In groep 5 mocht Elisabeth laten zien, dat haar tweede plaats van de vorige DDB-Cup geen toevalstreffer was. En dat deed ze. De eerste drie partijen werden overtuigend gewonnen en ze leek zomaar de groep te gaan winnen. De concurrentie zat ondertussen niet stil en na zeven ronden was ze gedeeld eerste geworden. Omdat de groep nogal snel klaar was, werden er nog een aantal wedstrijden gespeeld, daarin versloeg ze onder andere haar medekoploper. Elisabeth mocht daarna terecht de eerste prijs mee naar huis

In groep zes speelde Joost, het broertje van Lotte. Hij liet zien, dat hij al behoorlijk kan dammen. Met zeven punten behaalde hij de vijfde plaats.

Jullie jeugdleiders zijn trots op jullie!

Uitslagen vindt je hier
Jeugd Het Noorden - Warffum

1 opmerking: